Przepis kulinarny w kategorii Mięso, 26 marca 2010, 943 wyświetleń
kulinarne opinie (0) | podobne przepisy kulinarne | wersja do druku
Smaczny gulasz z maślanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną jest dla mnie jednym z najbardziej domowych obiadów. To danie jest idealne dla tych, którzy planują nie gotować następnego dnia. Gulasz drugiego dnia jest jeszcze lepszy i wystarczy tylko go odgrzać.
· 0,5 kg fileta z indyka
· 1 zielona papryka
· 1 papryczka chili
· 100 ml śmietany 18%
· sól, pieprz
· czerwona ostra papryka w proszku
· przyprawa z suszonych warzyw
· olej do smażenia
· 1 łyżka mąki
Mięso dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na patelni. Indyka przekładamy do garnka, wlewamy bulion i zaczynamy gotować. Zieloną paprykę i papryczkę chili oczyszczamy z nasion i drobno kroimy (czerwoną w cieniutkie plasterki). Podsmażamy i dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy przyprawy. Gulasz dusimy około 1 godzinę, w razie potrzeby dolewamy wodę (gdy bulion wyparuje). Na koniec dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką wymieszaną w kilku łyżkach zimnej wody. Podajemy z ziemniaczanym puree. Smacznego
roxi79