Zapiekanka makaronowa z pieczarkami.doc

(114 KB) Pobierz
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Przepis kulinarny w kategorii Makarony, 27 lutego 2010, 4 306 wyświetleń

kulinarne opinie (1) | podobne przepisy kulinarne | wersja do druku

Każdy ma chyba swój ulubiony przepis na zapiekankę makaronową. U mnie podstawowe dodatki to pieczarki i kurczak. Takie danie zawsze się udaje, jest łatwe i szybkie do wykonania, a smak nigdy nie zawodzi.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Składniki (4 duże porcje)

·         400 g suchego makaronu penne

·         250 g fileta z kurczaka

·         200 g pieczarek

·         200 g startego żółtego sera

·         100 ml kwaśnej śmietany

·         600 ml wody

·         2 łyżki mąki

·         pół łyżeczki gałki muszkatołowej

·         szczypiorek

·         sól, pieprz, papryka

·         olej do smażenia

Wykonanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i podsmażamy kilka minut z solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w kostkę i również smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i papryki (najlepiej ostrej).  Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pieczarki i kurczaka i mieszamy. Śmietanę mieszamy z wodą i mąką i zagotowujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i dosypujemy pokrojony szczypiorek. Na koniec dosypujemy połowę drobno startego żółtego sera. Sosem zalewamy makaron, na wierzchu układamy resztę żółtego sera. Całość wstawiamy na pół godziny do piekarnika do temperatury 200º C. Podajemy zaraz po upieczeniu. Możemy jako dodatek przygotować sos śmietanowo – majonezowy. Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin