Makaron zapiekany z salami.rtf

(7 KB) Pobierz
Makaron zapiekany z salami

Makaron zapiekany z salami

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag makaronu (muszelki, drobne kolanka)

4 łki starego sera warmińskiego

pół puszki groszku (15 dag)

po 1 papryce: żółtej, czerwonej i zielonej (40 dag)

25 dag salami w plasterkach

20 dag pieczarek

2 średnie cebule (15 dag)

2 ząbki czosnku

3 łki oleju

po pół łeczki tymianku oraz estragonu

l

pieprz

do przygotowania naczynia żaroodpornego:

łka margaryny

półtorej łki bułki tartej

 

Na początku ugotuj na półmiękko makaron w osolonej wodzie i osącz. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebule obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, umyj, osącz i pokrój w półplasterki. Salami pokrój w paski. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

 

Następnie rozgrzej połowę oleju, zeszklij na nim cebulę, włóż pieczarki i (ciągle mieszając) smaż około 5 minut. Przełóż do naczynia z makaronem. Na patelnię wlej pozostały olej, rozgrzej i, mieszając, obsmaż paprykę około 5 minut. Makaron z pieczarkami wymieszaj z salami, papryką, czosnkiem, groszkiem, tymiankiem oraz estragonem, na koniec przypraw solą i pieprzem.

 

Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną i wysyp buł tartą. Przełóż do niego makaron i oprósz startym serem. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin