Rożki cytrynowe.doc

(21 KB) Pobierz

Rożki cytrynowe

 

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru pudru

4-5 jajek

1 ½ szklanka mąki krupczatki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 ½ cytryny

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać skórkę i sok z cytryny chwilę potrzeć, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ubitą pianę z białek. Wszystko to dobrze wymieszać i ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną i wysypaną mąką krupczatką piec na złoty kolor około 25 minut na upieczony ciepły placek wlać lukier i posypać orzechami lub tartą czekoladą. Kiedy wystygnie wykrawać różki szklanką.

 

Lukier:

25 dkg cukru pudru

1-2 jajka całe

sok z ½ cytryny

 

Wszystkie składniki połączyć dobrze utrzeć wlać na placek.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin