Rożki cytrynowe
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
4-5 jajek
1 ½ szklanka mąki krupczatki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 ½ cytryny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać skórkę i sok z cytryny chwilę potrzeć, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, ubitą pianę z białek. Wszystko to dobrze wymieszać i ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną i wysypaną mąką krupczatką piec na złoty kolor około 25 minut na upieczony ciepły placek wlać lukier i posypać orzechami lub tartą czekoladą. Kiedy wystygnie wykrawać różki szklanką.
Lukier:
25 dkg cukru pudru
1-2 jajka całe
sok z ½ cytryny
Wszystkie składniki połączyć dobrze utrzeć wlać na placek.
Rojuu