Kwasnica slowianska.pdf

(41 KB) Pobierz
4243970 UNPDF
Kwaśnica słowiańska
Składniki
30 dag kapusty kwaszonej, 3-4 ziemniaki, 1,5 l wywaru z kości i
warzyw, 1/3 szklanki fasoli perłowej, cebula, 10 dag wędzonego
boczku, 1-2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, ząbek czosnku,
przyprawa do zup, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i odstawić na 2 godz. Potem
zmienić wodę i gotować, aż będzie miękka. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru z
fasoli, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać pozostałym
wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Boczek pokroić w kostkę,
częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić,
połączyć z kapustą, ziemniakami, fasolą, śmietaną i roztartym czosnkiem, gotować kilka
minut, doprawić do smaku. 100 g - 65 kcal.
 
4243970.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin