Koszyczki.doc

(159 KB) Pobierz
Koszyczki

Koszyczki

 

·         Ciasto półfrancuskie (na około 25 babeczek

·         30 dag szklanki

·         15-20 dag masła lub margaryny

·         1 jajko

·         250 ml śmietany 18%

·         1 łyżeczka soli

·        
 

·         Sałatka włoska wykwintna:

·         25 dag pieczonego mięsa

·         2 ziemniaki

·         3 ogórki kiszone

·         pół szklanki drobnej fasolki białej

·         1 średni seler

·         2-3 łyżki majonezu

·         pieprz

·         sól

 

sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiekać z tłuszczem na stolnicy dodając śmietanę, jajko i sól. Ciasto wyrobić i wynieść w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek na babeczki.

Z pasków ciasta spleść warkocz (który będzie służył za uchwyty do koszyczków) i uformować półkola na oddzielnej blaszce.

Piec około 30 min w temperaturze 200 stopni.

Przygotowanie sałatki:
Upieczone mięso, ogórki kiszone, ugotowane ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Dodać ugotowaną i wystudzona fasolkę oraz majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać.

Wykończenie:
Do wystudzonych babeczek położyć plaster wędliny, łyżkę sałatki, wpić upieczony uchwyt do koszyczka. Udekorować według uznania.
Wielkanocne koszyczki to niebanalna dekoracja stołu oraz oryginalny pomysł na podanie sałatki, gdzie koszyczek z ciasta zastępuje nam tradycyjne pieczywo.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin