Surówka z marchwi.doc

(20 KB) Pobierz
Surówka z marchwi, jabłka i pora

Surówka z marchwi, jabłka i pora

·         2 średnie marchewki

·         2-3 średnie jabłka

·         3-4 cm białej części pora średniej grubości

·         sok z połowy cytryny

·         łyżeczka cukru

·         sól

·         majonez, śmietana lub jogurt

 

 

 

Najpierw pokrój pora w drobną kosteczkę. Wsyp do miski i posól dosyć obficie. Teraz zetrzyj obraną marchewkę na drobnych oczkach tarki. Wsyp do miski (w której jest już por), nie mieszaj, posyp cukrem. Obierz jabłka i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do tej samej miski, nie mieszaj, polej dokładnie sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały. Wyrównaj powierzchnię posiekanych składników i na wierzchu rozsmaruj majonez. Postaraj się, żeby cała powierzchnia zawartości miseczki była dokładnie przykryta - jest to dodatkowa ochrona przed ściemnieniem składników. Przykryj talerzykiem lub folią spożywczą i pozostaw na pół godziny - w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Wymieszaj przed podaniem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin