Karp na 3 sposoby.doc

(67 KB) Pobierz

Karp pod chrzanową pierzynką


http://www.kuchnia.tv/img_files/przepisy/indie/11karppodpierzynka.jpg

Składniki
4 filety z karpia bez skóry
4 łyżki chrzanu śmietankowego
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz

Przygotowanie
Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem. Wymieszać chrzan z bułką tartą. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć na nim filety. Każdego fileta przykryć mieszanką chrzanu i bułki, polać masłem sklarowanym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ryba jest gotowa, a pierzynka lekko rumiana.

Karp smażony na łóżeczku z porów


http://www.kuchnia.tv/img_files/przepisy/indie/11karpnalozeczkuzporow.13.jpg

Składniki
4 filety z karpia bez skóry
3 pory, tylko białe części
łyżka rodzynek
6 łyżek sklarowanego masła
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml kremówki
mąka, sól, pieprz

Przygotowanie
Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na połowie sklarowanego masła. Pory pokroić w talarki. Zeszklić je na drugiej połowie masła, dodać rodzynki, sól i pieprz. Zwiększyć gaz, wlać całe wino, zagotować i odparować. Wlać śmietankę i gotować, aż sos zgęstnieje. Uzupełnić przyprawy. Na uduszonych porach układać usmażone filety z karpia.

Karp smażony na sklarowanym maśle

Składniki
filety z karpia bez skóry
sól, mąka, jajko, bułka tarta
klarowane masło

Przygotowanie
Filety z karpia bez skóry posolić, panierować w mące lub w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym maśle.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin