błyskotliwość to za mało! skuteczne techniki planowania marketingowego full version.pdf

(12458 KB) Pobierz
888096185.001.png
4 Błyskotliwość to za mało! Skuteczne techniki pozyskiwania kluczowych klientów
Zarządzanie czterema kategoriami — portfel inwestycji
81
Właściwe plany
83
Pakiety oprogramowania
89
Krok 7
Atrakcyjność klientów
93
Typy czynników stanowiących o atrakcyjności
93
Proces
96
Przebieg procesu
97
Wybór sześciu czynników
102
Tworzenie wzorców ocen
104
Ważenie
105
Ocenianie, nadawanie wag i tworzenie rankingów
107
Krok 8
Względna siła
111
Proces
114
Identyfikacja kryteriów oceny dostawców
114
Identyfikacja stosowanych przez klienta
unikalnych czynników oceny dostawców
117
Określanie wag
122
Ocenianie, nadawanie wag i tworzenie rankingów
123
Dowiedzieć się tego, czego się nie wie
125
Ostatnie wskazówki
128
Wypełnienie macierzy
129
Krok 9
Selekcja a komunikacja
131
Selekcja — pragmatyzm czy teoria?
131
Kwestionowanie wyniku
133
Selekcja — zrównoważony portfel klientów
134
Współpraca między komórkami organizacyjnymi
135
Komplikacje
139
Krok 10 Przeglądy, przeglądy, przeglądy
147
Krok 11 Następne kroki…
149
Plany marketingowe i segmentacja
149
Pakiety oprogramowania
150
Zarządzanie kluczowymi klientami
150
Szkolenie i doradztwo
151
Skorowidz
155
Krok 5
Plan marketingowy
i segmentacja rynku
Twoja firma ma biznesplan, a także plan marketingo-
wy — być może więcej niż jeden, ponieważ przygoto-
wała zapewne plan marketingowy dla każdego rynku,
na którym działa. Możliwe nawet, że macie plany dla
segmentów rynkowych, traktowane jako części składo-
we takich planów marketingowych.
OK, bądźmy uczciwi — czy to opis rzeczywistości ,
czy raczej krążymy po biznesowej Kranie Niby-Niby?
Przyjmijmy na razie, że jest to prawdziwy opis —
kolejne pytania to: czy takie plany marketingowe i pla-
ny dla segmentów są aktualne? Czy wszystkie komórki
organizacyjne ich przestrzegają? Czy są wdrażane?
Zbyt wiele (być może większość) planów marke-
tingowych opiera się na danych starszych niż trzylet-
nie, opatrzonych jest pieczęcią z napisem „poufne da-
ne firmy” i udostępnianych jedynie wybranym — poza
tym powoli pokrywają się kurzem, okupując najwyższe
półki biurowych regałów (jeżeli nie macie planu mar-
ketingowego lub jeśli którekolwiek z tych problemów
są w Waszym przypadku prawdziwe, zawsze możecie
kupić jakąś dobrą książkę opisującą sposób przygoto-
wania strategii marketingowej).
56
Błyskotliwość to za mało! Skuteczne techniki pozyskiwania kluczowych klientów
Jeżeli jednak żadna z powyższych uwag nie dotyczy
Was i naprawdę macie dobrze udokumentowane plany
dla rynków i segmentów, to już na starcie dysponuje-
cie olbrzymią przewagą, jeśli chodzi o identyfikowanie
kluczowych klientów. Tak wielką, że w zasadzie to, co
nazywam w niniejszym procesie krokiem piątym, Wy
już od dawna macie za sobą. W swoim biznesplanie
określiliście cele swoich planów marketingowych, a Wa-
si kluczowi klienci zostali objęci planami dla poszcze-
gólnych segmentów. Rysunek 5.1 przedstawia typową
hierarchię procesu planowania.
Najpierw rynki,
potem segmenty,
a na końcu
identyfikacja
kluczowych
klientów
Rysunek 5.1. Typowa hierarchia procesu planowania
W Waszym przypadku krok piąty jest zatem bar-
dziej przeglądem, który pozwoli sprawdzić, czy Wasz
sposób myślenia o kluczowych klientach jest zgodny
z Waszym podejściem do segmentacji rynku. Jeżeli jed-
nak macie pewne wątpliwości w związku z dokładno-
ścią przeprowadzonej segmentacji, krok piąty będzie dla
Was okazją do przeprowadzenia ponownej oceny sytu-
acji i przemyślenia pewnych kwestii od nowa.
Jeżeli macie do wykonania znacznie obszerniejsze
zadanie niż tylko przegląd czy ponowna ocena (być
może tak rozległe, jak sporządzenie od nowa strategii
segmentacji), to z pewnością zechcecie zapoznać się
888096185.002.png
Plan marketingowy i segmentacja rynku
57
również z innymi źródłami porad i informacji (w roz-
dziale 11., „Następne kroki…” znajdziecie kilka przy-
datnych wskazówek).
Warto poświęcić chwilę na przeanalizowanie kilku
kwestii związanych ze znaczeniem segmentacji, jej rolą
w firmie oraz olbrzymim znaczeniem w procesie wyboru
kluczowych klientów.
SEGMENT RYNKU
Segment rynku to grupa nabywców o podobnych potrze-
bach zaopatrzeniowych, nastawieniu do dokonywania
zakupów oraz zachowująca się w podobny sposób.
Istotne jest, by podkreślić dwa ostatnie pojęcia: „na-
stawienie” i „zachowania”. Gdybyśmy skupili się wy-
łącznie na potrzebach, poważnie ograniczylibyśmy licz-
bę dostępnych opcji. Wszyscy potrzebujemy jedzenia,
ale gdyby tylko to nas wyróżniało, na rynku żywności
istniałby tylko jeden segment — żywność! Istnieją
oczywiście dziesiątki segmentów, ponieważ oprócz sa-
mej potrzeby wykazujemy zdumiewającą liczbę typów
nastawienia do żywności i wykazujemy się równie sze-
roką gamą sposobów nabywania pożywienia i wyko-
rzystywania go. Każdy z tych aspektów zachowania lub
nastawienia pozwala utworzyć potencjalny segment
rynku. Pomyśl tylko o kilku typowych przykładach seg-
mentów rynku spożywczego:
jedzenie na mieście — restauracje, kawiarnie, bary
szybkiej obsługi, bary dla kierowców, jedzenie na
wynos…;
jedzenie w domu — śniadanie, drugie śniadanie,
obiad, grill…;
biznes — stołówki, hotele, instytucje, catering linii
lotniczych…;
Zgłoś jeśli naruszono regulamin