Świątecznik.rtf

(7 KB) Pobierz
Œwi¹tecznik

Świątecznik

 

Składniki:

po 30 dag: mąki i cukru

6 jaj

20 dag masła

2 łeczki proszku do pieczenia

2 łki kakao

3 łki mleka

1 kg średnich jabłek

krem:

pół litra śmietanki kremowej lub tortowej

2 łki cukru pudru

sok z połowy cytryny

do dekoracji:

gotowa polewa czekoladowa

suszone morele

 

Masło, cukier i żółtka utrzyj na jednolitą puszystą masę, a z białek ubij sztywną pianę.

wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsyp do masy maślanojajecznej i delikatnie połącz z pianą.

 

Do formy natłuszczonej i wysypanej buł tartą lub wyłonej natłuszczonym pergaminem przełóż połowę przygotowanego ciasta i równo je rozsmaruj. Pozostałe ciasto dokładnie wymieszaj z mlekiem i kakao, po czym wyłóż na białe ciasto. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, teraz poukładaj je na cieście. Brytfannę wstaw do gorącego piekarnika na 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

 

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i po dodaniu soku z cytryny rozsmaruj na wystudzonym placku. Udekoruj go polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz suszonymi morelami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin