przepisy.doc

(716 KB) Pobierz

Bananowe placki 

 

2 szklanki mąki

 

 

1,5 szklanki mleka

 

 

1/2 szklanki cukru

 

 

4 dag drożdży

 

 

4 jajka

 

 

cukier waniliowy

 

 

po 10 dag rodzynek i wiórków kokosowych

 

 

4 banany

 

 

cynamon

 

 

olej do smażenia

 

 

 

1.

Z 1/4 szklanki mleka, drożdży, łyżeczki cukru przygotuj rozczyn i pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Rodzynki namocz i odcedź. Banany obierz i pokrój. Mąkę, mleko, rozczyn, jajka, cukier, cukier waniliowy i cynamon zmiksuj, odstaw do wyrośnięcia. Na końcu dodaj rodzynki i wiórki, wymieszaj. Smaż placki na gorącym oleju.

 

 

 

 

 

 

Racuchy w trzech smakach: serowe, pieczarkowe i czosnkowe 

 


Baza:

 

 

tarta bułka

 

 

mleko

 

 

2 jajka

 

 

sól, pieprz

 

 

olej do smażenia

 

 


Dodatki:

 

 

łyżka startego żółtego sera i łyżka posiekanej natki

 

 

posiekany ząbek czosnku oraz szczypior

 

 

przesmażone na maśle pieczarki

 

 

 

1.

W przepisie bazowym użyj tyle bułki tartej i mleka, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Podziel na 3 części, Wymieszaj z dodatkami. Usmaż.

 

 

Placuszki z ziemniaczanego purée 

 

1 kg ziemniaków

 

 

4 łyżki rumu

 

 

25 dag chudego twarogu

 

 

5 dag rodzynek

 

 

cytryna

 

 

1/2 szklanki mąki

 

 

2 jajka

 

 

cukier puder

 

 

cynamon

 

 

sól

 

 

olej do smażenia

 

 

 

1.

Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach, obierz, ostudź, przepuść przez praskę do purée. Twaróg rozgnieć widelcem. Rodzynki namocz w rumie. Cytrynę sparz, osusz i otrzyj z niej skórkę. W salaterce wymieszaj purée ziemniaczane, mąkę, jajka, twaróg, szczyptę soli, rodzynki i skórkę z cytryny na jednolite, gładke ciasto. Kładź łyżką okrągłe placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron na rumiano. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem, wymieszanym z cynamonem.

 

 

 

 

 

 

Placuszki z piersi kurczaka

 

4 piersi z kurczaka (połówki)

 

 

4 duże pieczarki

 

 

połowa papryki czerwonej świeżej

 

 

duża cebula

 

 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka

 

 

 

1.

Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego!!!!!

 

 

 

Śliwki i morele w boczku

 

 

 

15 suszonych śliwek

 

 

15 suszonych moreli

 

 

15 plasterków boczku przekrojonych na pół

 

 

6 łyżek majonezu

 

 

ząbek czosnku

 

 

pęczek szczypiorku

 

 

oliwa do smażenia, sól

 

 

 

1.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin