przepisy na kalfior.odt

(22 KB) Pobierz

Placuszki z kalafiora

Składniki (na 6 sztuk):

                      pół średniej wielkości kalafiora

                      pół pęczka szczypiorku

                      1/4 czerwonej papryki 

                      1 jajko

                      4 spore łyżki mąki 

                      olej do smażenia (na każdą porcję smażenia 1-2 łyżki)

                      pieprz, sól

Przygotowanie:

1.                   Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i poczekać aż trochę przestygnie.

2.                  W tym czasie pokroić drobno szczypiorek, oraz paprykę w malutką kostkę. 

3.                  Przestygnięty kalafior zmiażdżyć widelcem, dodać szczypiorek, paprykę, wbić jajko, dodać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać najlepiej ręką. 

4.                  Formować małe placuszki (ciasto może się kleić do ręki, ale później bardzo dobrze odchodzi od patelni) i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Piec z obu stron na brązowy kolor na niezbyt dużym ogniu.

 

STEKI Z KALAFIORA

 

Składniki: (2-3 porcje)
2-3 steki z kalafiora (czyli plastry o grubości około 1,5-2 cm wykrojone ze środka główki)
ulubione suszone zioła lub inna przyprawa (np. sos sojowy)
sól i pieprz
oliwa

Wykonanie:
Steki opłukać wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. (Uwaga na sól! Radzę używać ją z umiarem. Steki bardzo łatwo przesolić!)

Steki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać/skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni, do czasu aż kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki.

Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

 

 

Zapiekanka z kalafiora

 

Składniki:
kalafior
masło (2-3 łyżki), mąka (ok. 2 łyżek) i mleko (1,5 do 2 szkl.) na beszamel
sól, pieprz
ok. 1 szklanki startego żółtego sera

Dodatkowo:
2 łyżki masła
bułka tarta

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować (chwilę tylko, bo do końca zmięknie w piekarniku).
Rozpuścić masło, dodać mąkę, następnie mleko i całość mieszać do zagęszczenia. Do tak przygotowanego ciepłego beszamelu dodać 3/4 szklanki sera. Doprawić solą i pieprzem.
Na spód naczynia wylać 1/3 sosu, wysypać na to kalafiora, polać resztą sosu i wysypać pozostały ser.
W garnuszku rozpuścić masło i podsmażyć chwilę na nim bułkę tartą, a następnie polać tym zapiekankę.
Zapiekać ok. 15 minut w temp 190 st.
 

 

Kotlety z kalafiora i ryżu

 

1 kalafior
2 szklanki ugotowanego ryżu
1 szklanka kaszki kukurydzianej błyskawicznej – u mnie polenta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka kaszki błyskawicznej lub bułki tartej
1 pęczek koperku
sól
pieprz

 

  1. Kalafiora gotuję na parze do miękkości i rozdrabniam widelcem, można również włożyć go do malaksera z wirującym ostrzem.
    2. Ryż gotuję na sypko.
    3. W misce mieszam ryż z kalafiorem, dodaję poszatkowany koperek, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i taka ilość kaszki, żebym mogła kształtować kotlety. Jeśli są bardzo rzadkie, to nasypuję sobie na dłoń kaszkę lub bułkę tartą, wkładam łyżką porcję masy i szybko kształtuję. Wkładam na gorący olej i smażę z obu stron na złoty kolor. Podaję jak kotlety do obiady, lub w bułce :)

 

 

Kotlety z kalafiora z nadzieniem jajeczno - szczypiorkowym 

Składniki


1 duży kalafior

1 małe jajko

7 czubatych łyżek bułki tartej

sól

pieprz

bułka tarta do panierki

Farsz:

2 duże jajka

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 płaska łyżka majonezu

sól

pieprz

olej do smażenia


 

 


Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru, dokładnie odcedzamy na durszlaku i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub drucianym tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i mieszamy.

Ugotowane jajka na twardo obieramy, studzimy i siekamy, łączymy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą, pieprzem i majonezem.

Z kalafiora formujemy placuszki, układamy porcje farszu i formujemy kotlety, takie jak mielone. Obsypujemy bułką tartą i smażymy na oleju na złoty kolor.

Kotleciki smakują wybornie, polecam.

Smacznego.


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin