Placuszki z kalafioraSkładniki (na 6 sztuk):
• pół średniej wielkości kalafiora
• pół pęczka szczypiorku
• 1/4 czerwonej papryki
• 1 jajko
• 4 spore łyżki mąki
• olej do smażenia (na każdą porcję smażenia 1-2 łyżki)
• pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i poczekać aż trochę przestygnie.
2. W tym czasie pokroić drobno szczypiorek, oraz paprykę w malutką kostkę.
3. Przestygnięty kalafior zmiażdżyć widelcem, dodać szczypiorek, paprykę, wbić jajko, dodać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać najlepiej ręką.
4. Formować małe placuszki (ciasto może się kleić do ręki, ale później bardzo dobrze odchodzi od patelni) i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Piec z obu stron na brązowy kolor na niezbyt dużym ogniu.
Składniki: (2-3 porcje)2-3 steki z kalafiora (czyli plastry o grubości około 1,5-2 cm wykrojone ze środka główki)ulubione suszone zioła lub inna przyprawa (np. sos sojowy)sól i pieprzoliwa
Wykonanie:Steki opłukać wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą. (Uwaga na sól! Radzę używać ją z umiarem. Steki bardzo łatwo przesolić!)
Steki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać/skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni, do czasu aż kalafior będzie ładnie przyrumieniony i miękki.
Podawać na gorąco jako osobne danie lub dodatek do dań mięsnych lub rybnych.
Składniki:kalafiormasło (2-3 łyżki), mąka (ok. 2 łyżek) i mleko (1,5 do 2 szkl.) na beszamelsól, pieprzok. 1 szklanki startego żółtego seraDodatkowo:2 łyżki masłabułka tartaKalafiora podzielić na różyczki i ugotować (chwilę tylko, bo do końca zmięknie w piekarniku).Rozpuścić masło, dodać mąkę, następnie mleko i całość mieszać do zagęszczenia. Do tak przygotowanego ciepłego beszamelu dodać 3/4 szklanki sera. Doprawić solą i pieprzem.Na spód naczynia wylać 1/3 sosu, wysypać na to kalafiora, polać resztą sosu i wysypać pozostały ser.W garnuszku rozpuścić masło i podsmażyć chwilę na nim bułkę tartą, a następnie polać tym zapiekankę.Zapiekać ok. 15 minut w temp 190 st.
• 1 kalafior• 2 szklanki ugotowanego ryżu• 1 szklanka kaszki kukurydzianej błyskawicznej – u mnie polenta• 2 łyżki mąki ziemniaczanej• 1 szklanka kaszki błyskawicznej lub bułki tartej• 1 pęczek koperku• sól• pieprz
Kotlety z kalafiora z nadzieniem jajeczno - szczypiorkowym
Składniki
1 duży kalafior
1 małe jajko
7 czubatych łyżek bułki tartej
sól
pieprz
bułka tarta do panierki
Farsz:
2 duże jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżka majonezu
olej do smażenia
Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru, dokładnie odcedzamy na durszlaku i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub drucianym tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i mieszamy.
Ugotowane jajka na twardo obieramy, studzimy i siekamy, łączymy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, solą, pieprzem i majonezem.
Z kalafiora formujemy placuszki, układamy porcje farszu i formujemy kotlety, takie jak mielone. Obsypujemy bułką tartą i smażymy na oleju na złoty kolor.
Kotleciki smakują wybornie, polecam.
Smacznego.
wioletawitt