VADEMECYM ROBIENIA KIEŁBAS.doc

(1266 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

ŻYJE SIĘ PO TO, ABY JEŚĆ

NIGDY ODWROTNIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VADEMECUM WYROBU KIEŁBAS

 

 

 

 

 

„Wszystko ma koniec z wyjątkiem kiełbasy,

która ma dwa”

przysłowie duńskie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SPIS TREŚCI

WSTĘP

Rys historyczny 7

ŚWIŃSTWA W ŚWINIACH 8

OGÓLNE ZASADY WYROBU KIEŁBAS 10

Narzędzia i sprzęt stosowany przy domowym wyrobie przetworów mięsnych 10

Solenie i peklowanie 11

Składniki peklujące 11

Peklowanie mięsa na sucho 11

Peklowanie na mokro 13

Peklowanie mieszane 13

Przyprawy 13

Średnie przybliżone dawki przypraw na 1 kg surowca mięsnego 14

Surowce pomocnicze 15

Przygotowanie do wytwarzania kiełbas 15

Nakładanie farszu do jelit 16

Fazy produkcji kiełbas suszonych i podsuszanych 17

Ogóle zasady produkcji kiełbas suszonych i podsuszanych 18

Fazy produkcji kiełbas niepodsuszanych 18

Różnice między fazami produkcji kiełbas suszonych i podsuszanych a niepodsuszanych 19

WĘDZENIE 19

Rodzaje wędzarni 19

Budowa wędzarni 20

Rodzaje wędzenia 20

Drewno do wędzenia 21

WĘDZENIE RYB 22

Wędzenie ryb na gorąco 22

Wędzenie ryb na zimno 23

Węgorz wędzony 23

Przechowywanie ryb wędzonych 23

PARZENIE KIEŁBASY 23

Wskazówki praktyczne dotyczące parzenia 23

Czasy parzenia kiełbas 24

Postępowanie z kiełbasami po parzeniu 24

SZCZEGÓŁOWE PRZEPISY NA KIEŁBASY 24

SALAMI 25

Salami wiejskie 25

Salami pasterskie 25

Salami cygańskie 26

Salami litewskie 26

Salami włoskie 26

Salami węgierskie 27

KINDZIUK 27

Kindziuk litewski 28

Kindziuk podlaski 28

Kabanos polski 29

Kabanosy z lat 60 - 70-tych 29

Kiełbasa krakowska sucha 30

Kiełbasa sucha 30

Kiełbasa polska wieprzowa 31

Kiełbasa z mielonego mięsa 31

Kiełbasa jałowcowa podsuszana pieczona 32

Wyborowa kiełbasa wiejska 32

Kiełbasa żywiecka parzona podsuszana 33

Kiełbas zwyczajna wieprzowa chuda i tłusta 33

Kiełbasa zwyczajna wieprzowo-wołowa chuda i tłusta 34

Kiełbasa kminkowa wieprzowa i wieprzowo wołowa 35

Kiełbasa wieprzowa i wieprzowo-wołowa 35

Kiełbasa szynkowa wołowa 36

Kiełbasa krakowska parzona 36

Kiełbasa toruńska 36

Kiełbasa swojska 37

Kiełbasa wędzona 37

Kiełbasa myśliwska 38

Kiełbasa wyborowa 38

Kiełbasa jałowcowa 39

Kiełbasa zwyczajna trwała 40

Kiełbasa litewska 40

Kiełbasa rosyjska 40

Kiełbasa moskiewska sucha 41

Kiełbasa krakowska parzona 41

Kiełbasa kresowa 42

Kiełbasa świąteczna dziczyzny 42

Kiełbasa rzeźnicka

Kiełbasa domowa po ukraińsku

Kiełbasa polska 43

Kiełbasa łomżyńska 44

Kiełbasa zwyczajna 44

Kiełbasa myśliwska 46

Kiełbasa szynkowa 46

Kiełbasa wiejska 47

Kiełbasa meksykańska 47

Kiełbasa białostocka 48

Kiełbasa podhalańska 49

Kiełbasa mortadela 49

Kiełbasa wiedeńska 49

Kiełbasa szynkowa 50

Kiełbasa surowa polska 50

Kiełbasa myśliwska 50

KIEŁBASY BIAŁE 50

Kiełbasa biała domowa 51

Biała kiełbaska 51

Łatwa biała kiełbasa grillowa 51

Biała kiełbasa wieprzowa 53

Biała kiełbasa po celestyńsku 53

Biała kiełbasa surowa 53

KIEŁBASY GRILLOWANE 54

Kiełbasa grillowa wiejska 54

Norymberska kiełbasa grillowa 54

Kiełbasa grillowa z sarny 55

Kiełbasa frankońska grillowa 55

Monachijska kiełbasa biała 55

Kiełbasa grillowa tradycyjna

RECEPTURY MASARSKIE Z 1958 ROKU 56

WĘDLINY PODROBOWE 98

Kiełbasa szynkowa z indyka 98

Wątrobianka I 98

Wątrobianka II 98

Pasztetowa zwykła 99

SALCESON 100

Salceson domowy 100

Salceson czarny (krwisty) 100

Salceson czarny 101

Salceson biały wieprzowy 101

Salceson biały cielęcy 102

Salceson biały I 103

Salceson biały II 103

Salceson biały III 104

Salceson biały w słoiku 104

Salceson chłopski 105

Salceson ozorkowy 105

Salceson Marka 106

Salceson czerwony turyński 106

Salceson wiejski pilzneński 107

KASZANKI 107

Tradycja, pochodzenie oraz historia 107

Kiszka podgardlana 108

Kiszka pasztetowa 108

Kiszka pasztetowa wyborowa 109

Kiszka podrobowa 109

Kiszka krwista I 110

Kiszka krwista II 110

Kiszka kaszana 111

Kiszka z kaszy krakowskiej 111

Kiszka francuska 112

Kiszka niemiecka 112

Kaszanka Pawełka 112

Kaszanka wyborowa 113

Kaszanka mazurska 114

Kaszanka domowa 114

Kaszanka z jabłkami 115

Pasztetowa limanowska 115

Pasztetowa domowa 116

Pasztetowa podwędzana 116

Kiszka pasztetowa 117

Kiszka pasztetowa po francusku 117

KRUPNIOKI 118

Krupniok śląski I 118

Krupniok śląski II 118

Krupniok gliwicki 119

Serdelki 119

Serdelki I 120

Serdelki II 120

Parówki 120

Parówkowa 121

Parówka parzona 121

Serwolatka cielęca 122

Rolada boczkowa 122

WYROBY Z MIĘSA KOŃSKIEGO 123

Salami skoczowskie końskie 123

Kabanos polski 124

Kiełbasa belgijska 124

Kiełbasa tatarska 125

Kiełbasa gorzowska 125

Kiełbasa turystyczna 126

Kiełbasa popularna 126

Polędwica furmańska 127

Parówki warszawskie 127

Metka skawińska 127

Kiszka wątrobiana 128

Kiełbasa serdelowa 128

Kaszanka łomnicka 129

WĘDLINY DROBIOWE 129

Kiełbasa gęsia I 129

Kiełbasa gęsia II 130

Kiełbaski z drobiu 130

Kiełbasa drobiowa obornicka 131

Pasztetówka drobiowa 131

Pasztetówka drobiowa luksusowa 132

WĘDLINY Z MIĘSA KRÓLIKÓW 132

Kiełbasa królicza wyborowa 133

Kiełbasa amatorska królicza 133

Kiełbasa serdelowa 133

Parówki 134

Kiszka wątrobiana królicza 134

PRZEPISY NA SŁONĘ 135

Słonina po ukraińsku (imitacja wędzonej) 135

Słonina solona 136

Słonina na surowo 136

Słonina wędzona 137

Słonina paprykowana 137

Słonina konserwowa I 137

Słonina wojskowa 138

Słonina konserwowa I...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin