Ryż smażony w ananasiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.1 ananas,3 cebulki dymki,1 duza papryczka chilli,maly peczek szczypiorku,kilka listkow kolendry lub pietruszki,1 lyzka oleju,2 lyzki pasty krewetkowej,2 zabki czosnku,1 lyzka sosu rybnego,1 lyzka sosu sojowego,1 lyzeczka cukru,3/4 szklanki ryzu,do przybrania listki kolendry lub pietruszki.1. Ryz ugotowac na sypko.2. Ananasa wymyc szczoteczka i przekroic wzdluz (wraz z "czuprynka"), polowkiwydrazyc nie uszkadzajac skorupy, miazsz pokroic w kostke, wlozyc do miski,wydrazone polowki zachowac.3. Czosnek i dymki obrac, posiekac. Szczypiorek, kolendre, chilli oplukac, zchilli usunac nasionka, posiekac. Posiekane skladniki, procz czosnku, wymieszac z ananasem.4. Wlac olej na patelnie, podsmazyc czosnek i paste krewetkowa na zloty kolor,dodac ryz, sos rybny i sojowy, cukier, wymieszac i smazyc az calkowicie bedzie rownomiernie goracy. Wymieszac z kostkami ananasa.5. Polowki ananasa wypelnic ryzem, przybrac listkami kolendry lub pietruszki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 74.
Syriusz16