Pierogi z powidlami w ciescie kruchymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.Ciasto:300 g maki,150 g masla,3 lyzki smietany,2 zoltka,1 lyzeczka cukru,1/2 lyzeczki soli.Farsz:250 g powidel z jablek,1 lyzka przecieru rozanego,2-3 lyzki cukru.Inne:maslo do posmarowania formy,1 jajo do posmarowania pierogow,maslo do polania pierogow,200 ml bitej smietany.1. Zagniesc na pierogi ciasto kruche: make przesiac na stolnice, wymieszac zsola. Maslo posiekac nozem bezposrednio na mace. Dodac smietane, zoltka iszybko zagniesc ciasto. Przelozyc na polmisek, przykryc lub zawinac w sciereczke, wstawic na 30 min do lodowki.2. Przygotowac farsz: powidla polaczyc z przecierem rozanym (platki rozy utartez cukrem), dodac cukier do smaku, wymieszac.3. Wyjac z lodowki ciasto, rozwalkowac na grubosc 5 mm, wyciac krazki srednicyok. 6 cm. Na kazdy krazek, nieco poza jego srodkiem, polozyc nadzienie, zlozyc na pol w polksiezyc, starannie zlepic brzegi. Posmarowac pierogi jajemrozmaconym woda. Blache wysmarowac tluszczem.4. Ulozyc pierogi na blasze (nie powinny sie stykac), piec 20-25 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC. Podawac polane roztopionym maslem. Osobno podac smietane.- Nadzienie z powidel mozna wzbogacic rodzynkami lub twarogiem utartym z zoltkiem i z cukrem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 90.
Syriusz16