naleziska skamieniałych pszczół pochodzą z ery kenozoicznej okresu trzeciorzędowego, wskazują na to, że pszczoła żyła na naszej planecie już 15 milionów lat temu. To znaczy na długo przed pojawieniem się człowieka.Z różnych natomiast przekazów wiemy, że praczłowiek żywił się mlekiem i miodem. Wiadomo również, że pierwotne gromady ludzkie, jeszcze na etapie zbieractwa, znały pszczołę i miód.Człowiek epoki kamiennej pozostawił po sobie rysunki naskalne (odkryte w jaskiniach Walencji dopiero w 1919 roku), których wiek określa się na 15-20 tysięcy lat. Rysunki te przedstawiają człowieka pobierającego miód i oblatywanego przez pszczoły.Najstarsze pisemne przekazy o pszczole i miodzie zachowały się w Egipcie na ścianach świątyń i grobowców oraz na papirusach. Miód w starożytności był bardzo ceniony. Dawano go bogom w ofierze, wkładano do grobowców faraonów.O bartnictwie na ziemiach prasłowiańskich wspomina relacja z roku 448 spisana przez Priskusa, greckiego uczonego i filozofa.Najstarszym dokumentem bartniczym na ziemiach polskich jest przywilej księcia mazowieckiego Janusza II z roku 1401. Najwcześniej, bo już w XVI wieku, zapoczątkowano gospodarkę pasieczną w Wielkopolsce.Wówczas miód zaczęto wykorzystywać nie tylko do konsumpcji, ale przede wszystkim do słodzenia różnych potraw i wypieków. Korzystała z niego także medycyna ludowa. Wosk stosowano głównie do produkcji świec.Podstawowymi składnikami miodu są cukry, które stanowią 70-80% jego masy. Zawartość składników mineralnych wynosi około 1%. Są też w miodzie niewielkie ilości białka (w całości przyswajalnego) oraz witamin (B,C,H,PP) tłuszczów, garbników, olejków eterycznych, jest także bogaty w enzymy.Własności bakteriobójcze (terapeutyczne) zawdzięcza miód substancji zwanej inhibiną. Wykryto także inną substancję – ułatwiającą pękanie komórek bakteryjnych.Leszek Rum „Miód w kuchni”Zad.1 (0 - 1)W jaki sposób wykorzystywano wosk? Odpowiedz pełnym zdaniem.........................................Zad.2 (0 - 1)Wypisz z tekstu dwa liczebniki.........................................Zad.3 (0 - 1)Wymień jeden z przekazów mówiący o tym, że człowiek pierwotny żywił się miodem.........................................Zad.4 (0 - 1)W którym regionie Polski zapoczątkowano gospodarkę pasieczną? ........................................Zad.5 (0 - 1)Od rzeczownika miód utwórz wyraz pochodny nacechowany emocjonalnie dodatnio i ujemnie........................................Zad.6 (0 - 1)Tekst źródłowy może być przykładem:a) notki encyklopedycznejb) esejuc) opisud) wstępu do literatury fachowejZad.7 (0 - 2)W jaki sposób miód był wykorzystywany przez stulecia – wymień trzy przykłady. a)........................................b)........................................c)........................................Zad.8 (0 - 1)Na jakim kontynencie, wg dokumentów, znano miód najwcześniej?........................................Zad.9 (0 - 2)Podaj przykład związku frazeologicznego ze słowem: miód oraz wyjaśnij jego znaczenie.........................................Zad.10 (0 - 1)Dlaczego miód był wykorzystywany w medycynie ludowej?........................................Zad.11(0 - 1)W jakiej funkcji składniowej występuje wyraz: miód w zdaniu: „Miód w starożytności był bardzo ceniony.”?........................................Zad.12 (0 - 1)Ze zdania: „Najstarsze pisemne przekazy o pszczole i miodzie zachowały się w Egipcie na ścianach świątyń i grobowców.” Wypisz przydawki wyrażone rzeczownikiem.........................................Zad.13 (0 - 1)Wyszukaj użyty w tekście synonim słowa: pszczelarstwo.........................................Zad.14 (0 - 1)Spośród podanych wyrazów utwórz rodzinę wyrazu miód.miód, miodowy, pszczoła, miodzio, miodownik, wosk, spadź, miodek, ul. ........................................Zad.15 (0 - 1)Osoba mówiąca w tekście to:a) narrator wszechwiedzącyb) narrator występujący w 1 os. liczby poj.c) autord) narrator trzecioosobowyZad. 17 (0 - 5)W imieniu organizatorów zredaguj zaproszenie na wystawę pszczelarską.........................................Zad.17 (0 - 15)Spróbuj przekonać młodzież naszego gimnazjum do tego, by spożywała więcej miodu. Wykorzystaj informacje zawarte w tekście. Zastosuj formę listu otwartego. Możesz posłużyć się słowami E. Zandera: W miodzie dała nam natura jeden z najlepszych i najbardziej cennych darów. Pamiętaj, że praca nie może być krótsza niż ¾ wyznaczonego miejsca.........................................
poczta.anka