Kotlety ryżowe.rtf

(9 KB) Pobierz
Kotlety ry¿owe

Kotlety ryżowe

 

Składniki:

3 szklanki ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)

2 duże cebule

2 jaja

2 czubate łki wyłuskanych nasion słonecznika lub dyni

3 łki posiekanej natki pietruszki

3 łki sosu sojowego

łka oleju

łka zmielonych ziaren sezamu

3 ząbki czosnku

sproszkowane przyprawy (np. imbir, kolendra)

pieprz, sól

panierka:

3 łki mąki

łka pszennych otrąb

2 łki ziaren sezamu

olej do smażenia

sos:

30 dag pieczarek

2 cebule średniej wielkci

czerwona papryka

pół łeczki mielonej papryki chili

pół szklanki śmietanki

2 łki soku z cytryny

10 dag ostrego żółtego sera

2 łki masła

gałka muszkatołowa

l, pieprz

 

Ryż wypłucz, zalej sześcioma szklankami gorącej wody i wstaw do gotowania (na około 15-20 minut). W tym czasie rozetrzyj czosnek z solą, a cebule pokrój w kostkę.

 

Ugotowany ryż, cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie zmiksuj, następnie wymieszaj z jajkiem, sosem sojowym, nasionami słonecznika oraz przypraw do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj nieduże kotlety, obtocz je w mące wymieszanej z otrębami i ziarnem sezamu. Smaż na gorącym tłuszczu i prosto z patelni podaj na stół, nie zapominając o gorącym sosie pieczarkowym.

 

Przygotuj sos: pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Obraną cebulę i oczyszczoną paprykę posiekaj. Masło rozpuść w rondlu, usmaż pieczarki, potem dodaj cebulę, a gdy się zeszkli, wsyp 2 łki drobno startego żółtego sera oraz paprykę i jeszcze chwi trzymaj na ogniu. Następnie zalej śmietanką, dopraw do smaku solą, pieprzem, chili, gał oraz sokiem z cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin