Placek z jagodami i masą makaronikową.pdf

(45 KB) Pobierz
37870066 UNPDF
Placek z jagodami i masą makaronikową
Składniki
1,5 l czarnych jagód, 30 dag mąki, pół kostki masła, 3 łyżki cukru, jajo, 3 łyżki
zmielonych orzechów lub migdałów, 4 łyżki tartej bułki.
Masa makaronikowa na kratkę: 10 dag wiórków kokosowych, 2 białka, 5 łyżek cukru,
skórka otarta z cytryny lub aromat cytrynowy
Sposób przyrządzania
Z mąki, jaja, cukru, migdałów i masła zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30
min. Ochłodzone rozwałkować, rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, wstawić
do nagrzanego piekarnika na 10 min. Wyjąć podpieczone ciasto, posypać je jagodami
wymieszanymi z tartą bułką. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki i
skórkę z cytryny, wymieszać. Nałożyć masę do szprycy i wyciskać na jagodach
krateczkę. Udekorowane wstawić do gorącego piekarnika na 20-25 min. Przed podaniem
posypać cukrem pudrem.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin