1. Imię i nazwisko osoby prowadzącej lekcje: Sylwia Sapińska
2. Klasa: IIIa III b
3. Data prowadzonej lekcji: 14.11 i 15.11.2013
4. Miejsce realizacji lekcji: pracownia techniczna
5. Czas trwania lekcji: 45 min
1. Temat lekcji poprzedniej: Odżywianie się młodzieży gimnazjalnej. Charakterystyka posiłków spożywanych w ciągu dnia. Tworzenie jadłospisu.
2. Temat lekcji prowadzonej: Zaburzenia w odżywianiu.
3. Temat lekcji następnej: Charakterystyka barwników, konserwantów i antyutleniaczy.
A: Operacyjne cele instrumentalne
1. Wiadomości:
1.1. Wiadomości do zapamiętania: uczeń zna pojęcia: bulimia, anoreksja, otyłość
1.2. Wiadomości do zrozumienia: uczeń rozumie do czego prowadzą nadmierne odchudzanie się i objadanie się.
2. Umiejętności:
2.1. Umiejętność stosowania wiadomości w sytuacjach typowych: uczeń potrafi rozróżniać poznane zaburzenia odżywiania.
2.2. Umiejętność stosowania wiadomości w sytuacjach problemowych: uczeń potrafi odpowiednio postępować w przypadku „zbliżania” się do poznanych zaburzeń, wie do kogo należy się zgłaszać.
3. Zdolności poznawcze (Spostrzegawczość; Wyobraźnia techniczna (przestrzenna, konstrukcyjna, operacyjna); Myślenie techniczne (wyobrażeniowe, graficzne, pojęciowe); Pamięć; Uwaga; Zainteresowania techniczne) nabywane w czasie lekcji przez ucznia (należy nazwać oraz w krótko opisać sposób ich nabywania
Pamięć- uczeń zapamiętuje poznane pojęcia
Uwaga- uczeń skupia całą swoją uwagę na lekcji
1. Działanie
1.1. Uczestnictwo w działaniu: uczeń wykazuje gotowość do podjęcia określonych przez nauczyciela zadań
1.2. Podejmowanie działań: uczeń samodzielnie podejmuje czynności związane z realizacją tematu
2. Postawy
3. Nastawienie na działania: uczeń konsekwentnie realizuje kolejne etapy ćwiczenia zmierzające do wykonania lekcji
3.1. System działań: uczeń samodzielnie steruje procesem rozwiązania zadania.
1. Podstawowa strategia dydaktyczna:
- Strategia informacyjna
- dominujące metody uczenia się przez zrozumienie
- dominujące metody nauczania: pokaz prezentacji
- środki dydaktyczne: prezentacja multimedialna
L.p.
Fazy/ogniwa lekcji
1.
Czynności organizacyjne (sprawdzenie obecności, wpis tematu lekcji do dziennika)
2min
2.
Uświadomienie celów lekcji
3.
Realizacja tematu
10 min
4.
Prezentacja
29 min
5.
Czynności organizacyjno porządkowe, zakończenie lekcji
2 min
VI. Przebieg lekcji
Faza/ogniwa lekcji
Czynności organizacyjne
Przywitanie klasy i sprawdzenie obecności
Potwierdzenie swojej obecności
Nauczyciel mówi uczniom co będą wiedzieli po dzisiejszej lekcji
słuchają
Podanie tematu lekcji
Zapisanie tematu lekcji na tablicy
Zapisuja temat lekcji do zeszytu
Nauczyciel pyta:
-co to jest bulimia, anoreksja i otyłość
Omawia poszczególne pojęcia
Uczniowie odpowiadaja na pytania i słuchaja
Nauczyciel puszcza prezentacje multimedialne na temat zaburzeń odżywiania i odpowiednio je omawia
Uczniowie obserwują i uważnie słuchają
6.
Podsumowanie
Nauczyciel podsumowuje lekcje zadając pytania kontrolne: co to jest bulimia, anoreksja i otyłość, co je powoduje i jak ich unikać.
Uczniowie odpowiadaja na zadane pytania
7.
Zakończenie zajęć
Zadanie pracy domowej w ćwiczeniach. Pożegnanie klasy.
Zapisują zadanie domowe i żegnaja nauczyciela.
……………………………………………………………….
Podpis nauczyciela - opiekuna praktyki z ramienia szkoły
syja91