Placek orzechowo-makowy.doc

(20 KB) Pobierz

Placek orzechowo-makowy

 

Ciasto orzechowe:

15 dkg orzechów siekanych

15 dkg cukru pudru

4 białka

 

Białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier i orzechy -  piec 30 minut.

 

Ciasto makowe:

8 jajek

25 dkg cukru pudru

25 dkg maku

1 łyżka miodu

5 dkg bułki tartej

olejek migdałowy

rodzynki

 

Mak sparzyć, przemielić 3 razy.

 

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Z białek ubić pianę. Wszystko razem wymieszać dodając pianę, mak, bułkę, miód i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec około 40 minut po wystygnięciu przekroić na pół w środek dać orzechowy przekładając masą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin