Wina domowe.pdf

(661 KB) Pobierz
DOMOWE SPOSOBY PĘDZENIA WINA :
WINA ROBIONE DOMOWYM
SPOSOBEM :
Wino agrestowe
Przepis nr. 01
Agrest nadaje się bardzo dobrze do wyrobu win średnich i ciężkich takich jak Sherry, Madera, Tokaj,
Marsala itp. Agrest należy brać niezbyt dojrzały, ze względu na to, że wtedy posiada on optymalny dla
potrzeb winiarskich skład. Zbyt duże rozcieńczenie soku agrestowego wodą powoduje posmak trawy i
"pusty" smak.
100 gramów agrestu dostarcza około 35 kilokalorii, 1400 miligramów kwasu jabłkowego, 90 gramów wody, 1,1
grama białka, 3,4 grama węglowodanów, 3,2 grama błonnika, 210 miligramów potasu, 34 miligramy fosforu,
28 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku,
180 mikrogramów witaminy A, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama
witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 40 miligramów witaminy C, 0,4 miligrama witaminy E.
Owoce należy przebrać, resztki kwiatów, szypułki i listki odrzucić, owoce zmiażdżyć jakimkolwiek
sposobem. Powstałą miazgę sparzyć większą częścią przepisanej wody, po ochłodzeniu zadać
drożdżami, po upływie jednego dnia przecedzić, wygnieść, wytłoczyny zalać resztą przepisanej wody
(ostudzonej), wymieszać, po upływie jednego dnia odcedzić i wygnieść. Otrzymane ciecze zmieszać,
dodać przepisaną ilość cukru (przy dużym dodatku w dwóch lub trzech porcjach), pożywki wg przepisu
i fermentować w baniaku zamkniętym rurką fermentacyjną.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% - 11,5% A
wino 17% - 18% B
wino mieszane 17% -
18% C
5kg agrestu
6kg agrestu
2,5kg agrestu
6l wody
5l wody
2,5kg porzeczek
1,8kg cukru
2,8kg cukru
5,5l wody
3g pożywki
4g pożywki
2,8 kg cukru
4g pożywki
Bardzo dobra jest domieszka porzeczek. Czarnych porzeczek można dodać nawet 25%, otrzymując
wino o aromacie muszkatowym.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
36968201.015.png
Wino Akacjowe
Przepis nr. 02
Zerwać kwiaty, poobrywać szypułki i rozłożyć cienką warstwą na folii aby powyłaziło robactwo
:-( a także by lekko podwiędły. Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i
obeschniętych, resztę wkłada się do naczynia, cytryny i pomarańcze ze skórkami, po umyciu
kroi się w plastry i też wkłada się do tego naczynia. Całość zalewa się wrzątkiem i odstawia. Po
3 dniach płyn zlewa się a kwiaty i owoce wyciska.
Rozpuszcza się teraz cukier i dodaje drożdży winnych .
Fermentuje się normalnie.
To jest przepis na około 40 litrów wina
Wino Akacjowe B
2,5 l. kwiatów robinii akacjowej
7,5 l wody
3 cytryny
2 pomarańcze
2 kg. cukru
drożdże winiarskie
2 g. pożywki
To jest przepis na około 10 litrów wina
Roślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa". Kwiaty (Flos Robiniae)
zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu. Kwiaty zawierają
olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.
Wino Akacjowe A
10 l. kwiatów robinii akcjowej
30 l. wody
12 cytryn
8 pomarańczy
7,5 kg. cukru
drożdże winiarskie
10g. pożywki
36968201.016.png 36968201.017.png 36968201.018.png 36968201.001.png 36968201.002.png
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Ananasowe
Przepis nr. 03
Posiekaj ananasy na drobne kawałki i umieść w plastikowym sitku w baniaku. Dodaj pozostałe
składniki, oprócz drożdży, które trzeba dodać po 24h. Często mieszaj, po 5 dniach usuń plastikowe
sitko z baniaka. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlej wino znad osadu. Czynność tą należy
powtórzyć tyle razy, aż wino będzie zupełnie klarowne. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka
miesięcy.
Przepis na 5 l. wina:
Wino Ananasowe
1,75 kg. ananasów
1,12 kg. cukru
0,5 g. taniny
2g. pożywki
drożdże winne
woda do objętości 5 l.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Arbuzowe
Przepis nr. 04
Do baniaka wlej sok arbuzowy, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24 godzinach.
Codziennie należy dobrze zamieszać zawartością baniaka. Gdy fermentacja się zakończy, należy zlać
wino znad osadu.
Na wino z arbuza trzeba znaleźć amatora, nie wszystkim ono smakuje. Dobrze nadaje się za to do
kupażu z innymi winami.
Przepis na około 5 litry wina:
Wino Arbuzowe
0,56 kg. cukru
15g. kwasu cytrynowego
0,5g. taniny
2g. pożywki
drożdże winne
sok z arbuza do objętości 5 litrów
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
36968201.003.png 36968201.004.png
Wino Aroniowe
Przepis nr. 05
Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, owoce koniecznie umyć. Owoce należy zmiażdżyć, zalać
przepisaną ilością wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczynu drożdżowego i fermentować w
miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub
części moszczu i fermentować w baniaku.
Wino Aroniowe 11% A Wino Aroniowe 13% B Wino Aroniowe 17% C
6 kg. aronii
6,5 kg. aronii
7 kg. aronii
6 l. wody
5 l. wody
4,5 l. wody
1,7 kg. cukru
2 kg. cukru
2,8 kg. cukru
3g. pożywki
4g. pozywki
4g. pożywki
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Bananowe
Przepis nr. 06
Pokroić należy banany, razem ze skórkami, położyć na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry
wody i włożyć banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z
bananami z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go. Po ostudzeniu wywaru
dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 5 litrów. Wino należy ściągnąć
znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne
odstawić do dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aż się wyklaruje i butelkować
Przepis na 5 l. wina:
2,5 kg. bananów (posiekanych razem ze skórką)
1,37 kg. cukru
0,44 kg. rodzynek
15g. kwasu cytrynowego
2g. pożywki
2g. enzymu pektynowego
0,5g. taniny
drożdże winne
dopełnić wodą do 5 litrów
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
36968201.005.png 36968201.006.png 36968201.007.png 36968201.008.png 36968201.009.png
Wino Bławatkowe
Przepis nr. 07
4,5 kg cukru rozpuścić w 12 l wrzącej wody, po ostudzeniu dodać 4 l płatków
kwiatowych chabra bławatka, 3 cytryny umyte i pokrojone w plastry (bez
pestek) + drożdże. fermentować.
Co ciekawe, po zakończeniu fermentacji i przecedzeniu autor zaleca dolanie 6 l
słodkiego czerwonego wina.
Wino Bławatkowe A
4,5 kg. cukru
12 l. wody
4 l. płatków kwiatowych chabra bławatka
3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
drożdże winne
4g. pożywki
Przepis na około 18 litrów wina.
Wino Bławatkowe B
2,5 kg. cukru
6,5 l. wody
2 l. płatków kwiatowych chabra bławatka
2 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
drożdże winne
3g. pożywki
Przepis na około 10 litrów wina.
36968201.010.png 36968201.011.png 36968201.012.png 36968201.013.png 36968201.014.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin