FASOLKA PO BRETOŃSKUPosiłek węglowodanowy.Namocz na noc fasolke (wczesniej wyplucz) ok. 400 grampotem zmień wode, dosyp soli, liść laurowy, trochę majeranku,nalej wody (do 2/3 wysokosci garnka)zakręć i zagotuj,gdy zacznie syczeć (garnek), zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 25 minut.Potem wyłącz gaz i pozostaw garnek na kolejne piętnascie minut.Potem możesz dodać smażoną na małej ilości oliwy z oliwek cebulkę i wlać trochę konsentratu pomidorowego (sprawdź na etykiecie - ma być bezcukru)Dodaj pieprz czarny (świeżo zmielony) i trochę czerwonej papryki.Najlepiej, zeby fasolka troche nasiaknela tym koncentratem, zgestniala -dlategopolecam ja jesc po 5 - 6 godzinach - jest o niebo lepsza.
pryzmaty