ZUPA RYBNAPosiłekSkładniki:- 20 dag fileta z ryby dorszowatej - świeży imbir ok 5 cm- strąk papryki- cebula jedna- 0,5 l wody- fenkuł (bulwa kopru włoskiego)- sól, pieprz, sok z cytryny - łyżeczka oliwy.Rybę kropimy sokiem z cytryny, pieprzymy i solimy. Odstawiamy.Na oliwie smażymy rozdrobnione w plasterki i kostki warzywa, zaczynamy od robniutko pokrojonego imbiru! Dodajemy paprykę w cieniutkie paski lub kostkę, cebulę w talarkach, na końcu fenkuł w kostkę-włosy fenkułu tj.koperek siekamy drobniutko i wrzucamy przed podaniem na wierzch zupy hm... do ozdoby też. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę i gotujemy ok 10 min. Wtedy wrzucamu pokrojoną w grubą kostkę rybę i mrugająco gotujemy następne 10 minut. Doprawiamy (jak komu mało pikantne) wyłacznie wg fantazji tu nie ma recepty- proszkowanym np. pieprzem, papryką, imbirem.Jemy natychmiast (odrzewana też może być, lecz to nie to co świeże!!!)
pryzmaty