Rolada z cielecinyPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 5 godz.1 kg cieleciny na pieczen (udziec),100 g surowego boczku.Farsz:400 g lopatki wieprzowej,100 ml smietanki kremowej,2 jaja,60 g tartej bulki,1 peczek zielonej pietruszki,1 peczek koperku,2 zabki czosnku,1 cebula,50 g rodzynkow,50 g migdalow,1 lyzka cukru,sol, pieprz.1. Cielecine umyc, rozciac tak, by powstal szeroki plat. Zbic lekko tluczkiem,natrzec sola, odstawic na kilka godzin w chlodne miejsce. Boczek umyc, pokroic w cienkie plasterki.2. Koperek i pietruszke oplukac, drobno pokroic. Migdaly sparzyc, zdjac skorke,drobno posiekac. Cebule i czosnek obrac.3. Przygotowac farsz: lopatke umyc, zemlec z cebula i czosnkiem. Dodac tartabulke, koperek, pietruszke, cukier, jaja, smietane, rodzynki i migdaly. Doprawic sola, pieprzem. Wymieszac.4. Na placie cieleciny rozsmarowac farsz i rozlozyc pokrojony boczek. Zwinac wrulon, zwiazac bawelniana nitka i zawinac w folie. Piec w temp. 200żC przez55-60 min. Po wyjeciu z pieca przycisnac ciezarkiem i tak zostawic do ostygniecia. Zimna rolade odwinac z folii, pokroic w plastry. Mozna ja polac galareta. podawac z sosem tatarskim.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 76.
ellea2