Pulpety cielece w sosie grzybowymPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.450 g chudej cieleciny,200 g szynki wedzonej,100 g pieczarek,50 g swiezych prawdziwkow,1 cebula,2 zabki czosnku,1 jajo,1 lyzka maki,25 g czerstwej bulki,150 ml mleka,100 ml sosu z pieczeni,125 ml smietany,6 lyzek masla,1 lyzka soku z cytryny,sol, pieprz.1. Bulke namoczyc w mleku (ok. 10 min). Wyjac i odcisnac. Mieso oczyscic, oplukac, osuszyc i pokroic w kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac i zasmazycna 1 lyzce masla na jasnozloty kolor. Czosnek obrac. Pieczarki oczyscic idokladnie umyc.2. Wszystkie te skladniki przepuscic przez maszynke, wbic jajo, dodac sol ipieprz, po czym starannie wyrobic. Formowac niewielkie pulpeciki, ktore nastepnie obsmazac z obu stron na 3 lyzkach masla na zloto. Usmazone, odstawicw cieple miejsce.3. Prawdziwki oczyscic, umyc, oddzielic i odrzucic trzonki. Kapelusze pokroic wcienkie paski. Szynke pokroic w cienkie paski.4. Pokrojone grzyby smazyc 10 min na 2 lyzkach masla w glebokim rondlu. Dodacszynke i smazyc jeszcze 5 min.5. Sos z pieczeni wymieszac ze smietana, dodac sok z cytryny, wymieszac ponownie, po czym polaczyc z grzybami i szynka. Zagotowac.6. Dodac usmazone pulpeciki i podgrzac je pod przykryciem. Podawac z kartoflamipuree, ogorkami malosolnymi i salata.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 40.
ellea2