Potrawka cielęca 160 dag cielęciny z kością,35 dag włoszczyzny bez kapusty100 ml śmietany,żółtko,3 dag masła,3 dag mąki,zielenina,sól, pieprz,curryMięso umyć, zalać wrzącą wodą, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec gotowania. Miękkie mięso wyjąć pokroić na porcje, ułożyć na półmisku. Masło rozgrzać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym przecedzonym wywarem (1 szklanka), zagotować szybko mieszając trzepaczką i gotować około 10 min. Pod koniec gotowania wlać śmietanę. Żółtko rozetrzeć, wlać trochę sosu, szybko mieszając, dodać posiekaną zieleninę, doprawić, polać mięso. Podawać z ryżem.
ellea2