Rillettes z gesiny12 porcji. Czas przygotow. 3 godz. 20 min.600 g gesiny,300 g wieprzowiny,100 g gesiego tluszczu,1 cebula,1 zabek czosnku,100 ml bialego wina,300 ml rosolu drobiowego,50 ml wody,duzy plaster sloniny,tymianek, lisc laurowy,ziele angielskie, 3 gozdziki,sol, pieprz.1. Wieprzowine i gesine pokroic w kostke. Cebule i czosnek obrac, posiekac. Tymianek, lisc laurowy, gozdziki, ziele angielskie i posiekana cebule z czosnkiem owinac w slonine, zawiazac biala nicia w wezelek.2. Na malym ogniu stopic gesi tluszcz w brytfance, dodac pokrojone miesa, smazyc na malym ogniu 10 min. Wlozyc wezelek ze sloniny, wlac wino i rosol, zamieszac, naczynie przykryc, wstawic do ogrzanego piekarnika. Piec w temp.160żC, mieszajac co pol godziny (czas pieczenia ok. 3 godz). Jesli mieso bedzie suche, nalezy dolac wiecej rosolu.3. Gdy mieso rozpadnie sie na wlokna, wyjac wezelek z przyprawami, a mieso jeszcze bardziej rozdrobnic, uzywajac 2 widelcow. Przyprawic sola i pieprzem.Mase przelozyc do kamionkowej formy, dobrze ostudzic, oblac stopionym gesimtluszczem lub smalcem. Podawac z wiejskim chlebem, korniszonami i musztarda.- Taki pasztet mozna tez robic z samej wieprzowiny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 60.
ellea2