Szaszlyki z krewetekPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.16 duzych krewetek,sol, pieprz,swieze liscie pietruszki i koperku,olej do smazenia.Sos:4 filety anchois,3 lyzki oleju,90 g masla,2 zabki czosnku,50 ml brandy,1 lyzeczka musztardy,1 lyzka soku cytrynowego.1. Krewetki obrac ze skorupek, zostawiajac kawalek skorupki przy ogonku. Oczyscic, usunac czarna zylke, oplukac w osolonej wodzie.2. Pietruszke i koperek umyc pod biezaca woda.3. Nadziac po 4 krewetki na kazdy precik do szaszlykow. Osolic, posypac pieprzem.4. Blache posmarowac olejem. Ulozyc na niej szaszlyki, pedzelkiem lekko natluscic. Wstawic do ogrzanego piekarnika, piec 8 min w temp. 180żC. W czasiepieczenia obracac.5. Przygotowac sos: na lyzce masla usmazyc obrany i posiekany czosnek. Dodacbrandy. Utrzec anchois z reszta masla. Dodac sok cytrynowy i musztarde. Wymieszac wszystkie skladniki sosu.6. Sos wylac na talerze. Na sosie ulozyc szaszlyki, przybrac ziolami i od razupodawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 32.
ellea2