Galaretka z lososia z owocami morzaPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3-3,5 godz.200 g ugotowanego lososia lub lososia z puszki w sosie wlasnym,200 g krabow,100 g duzych obranych krewete,100 g czerwonego kawioru,300 ml wywaru rybnego,200 ml bialego wytrawnego wina,20 g zelatyny,1 peczek koperku,1 lyzeczka zielonego pieprzu,sol, pieprz.1. Forme w ksztalcie pierscienia ochlodzic w lodowce. Zelatyne zalac 2 lyzkamizimnej wody, odstawic na 15 min.2. Zagotowac wywar z winem i pieprzem. Odparowac do 2/3 objetosci. Dodac namoczona zelatyne, ostudzic.3. Koperek oplukac, drobno pokroic. Ladne galazki zostawic do wylozenia dnaformy.4. Plynna galarete wlac do ochlodzonej formy i pochylac ja tak, by dno i scianki pokryly sie warstwa grubosci 2 mm. Dno wylozyc galazkami koperku i polowakawioru. Warstwami ulozyc kraby, krewetki i lososia. Nastepnie wlozyc resztekawioru, a w puste miejsca wrzucic zielony pieprz. Zalac pozostala galareta,wstawic do lodowki.5. Podawac z sosem ze zmiksowanego zielonego ogorka, zielonej pietruszki, swiezych ziol, szczypiorku, chrzanu i smietany.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 26.
ellea2