Serowe rożki z brzoskwiniami.doc

(388 KB) Pobierz

 

 

 

Składniki:

·         130g miękkiego masła

·         130g białego sera

·         130g mąki pszennej

·         1 puszka brzoskwiń

Mąkę wsypujemy do miski, masło siekamy  i wrzucamy do mąki wraz z serem. Wszystko ucieramy mikserem, do momentu aż składniki się połączą ( nie dłużej) Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut ( można dłużej) Odpoczynek w lodówce jest ważny, gdyż ciasto się lepi, dzięki leżakowaniu zrobi się bardziej sztywne, a także łatwiejsze do formowania.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, o grubości 3 -4 mm. Nożem dzielimy na kwadraty ( moje miały około 5cm x 5cm) Brzoskwinie osączamy na siteczku, każdą  ćwiartkę przekrawam na kilka części i układamy na kwadratach. Zlepiamy boki, tworząc trójkąt( można zrobić też koperty) Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 20 minut w 185 *C. Po ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin