Makaron z ciecierzycaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 20 min.500 g drobnego makaronu, np. kolanka,200 g ciecierzycy (moczonej przez noc),2 cale dymki drobno pokrojone,1 czerwona papryka pokrojona w paski,1 zabek czosnku,1 lyzka drobno pokrojonej swiezej bazylii,1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,1 lisc laurowy,2 gozdziki,3 lyzki oliwy z oliwek,4 lyzki startego parmezanu,sol, pieprz.1. Namoczona ciecierzyce odcedzic, zalac duza iloscia zimnej wody, gotowac naduzym ogniu 10 min. Zebrac powstala piane, dodac gozdziki i lisc laurowy.Przykryc, gotowac na malym ogniu, az bedzie miekka (ok. 1,5 godz). Osolicpod koniec gotowania. Odcedzic.2. Ugotowac makaron w duzej ilosci osolonej wody. Odcedzic, wymieszac z 1 lyzkaoliwy.3. W duzym garnku rozgrzac 2 lyzki oliwy, wrzucic roztarty czosnek i czerwonapapryke pokrojona w paski dlugosci 3 cm. Smazyc 3 min. Dodac dymke, ciecierzyce, bazylie, pietruszke, a na koncu makaron. Doprawic sola i pieprzem.Wymieszac i pozostawic na ogniu 2-3 min. Przed podaniem posypac serem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 56.
ellea2