· Placki
· 1 jajko
· 50 dag ziemniaków
· 1/2 cebuli
· 1-2 łyżki mąki
· olej do smażenia
·
· Gulasz
· 50 dkg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka)
· 2 cebule
· 1 papryka czerwona
· 1 papryka żółta
· 1 papryczka peperoni
· 3 ogórki konserwowe
· 1 paczka fixu do gulaszu
· sól, pieprz, papryka ostra i słodka
· majeranek, bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki
· olej do smażenia oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw
Mięso kroie na kawałki, podsmażam na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiam solą, pieprzem, dolewam wody i duszę do miękkości pod przykryciem (można skorzystać z garnka szybkowarowego w celu skrócenia czasu przygotowania potrawy). Następnie do mięsa dodaje pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka, ogórki). Całość duszę do miękkości, dolewam fix do gulaszu rozprowadzony w wodzie, według przepisu na opakowaniu, doprawiam przyprawami według i gotuje jeszcze jokoło 5 minut. W trakcie duszenia gulaszu zcieram na tarce obrane ziemniaki, odciskam z nic zgromadzony płyn. Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.Smażyć na patelni duże placki.Następnie na usmażone placki kłade przygotowany gulasz i składam je na pół i dodaje jeszcze jednąwarstwe sosu.
ellea2