Sos a la Sobieski.doc

(19 KB) Pobierz
Sos a la Sobieski

Sos a la Sobieski
350 ml wywaru z drobiu,
50 ml śmietany,
8 dag pieczarek,
tłuszcz do pieczarek,
5 dag ugotowanego kalafiora,
3 dag groszku konserwowego,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
koperek
sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać pieczarki i gotować około 10 min na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać groszek, rozdrobniony kalafior i śmietanę. Sos połączyć z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku. Podawać do drobiu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin