Ruloniki szparagowePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.300 g wolowiny,1-2 peczki szparagow,300 g zielonego groszku,1 lyzka sosu sojowego,olej do smazenia,pieprz.1. Mieso pokroic w cienkie plastry wzdluz wlokien, lekko popieprzyc, skropicsosem sojowym.2. Szparagi pokroic tak, by ich dlugosc byla troche wieksza od szerokosciplastrow wolowiny, obgotowac krotko w lekko osolonej wodzie.3. Brac po 3-4 szparagi, owijac plastrem wolowiny, spiac wykalaczka.4. Rozgrzac patelnie, wlac lyzke oleju, obsmazyc krotko zielony groszek, osolicgo i wylozyc na polmisek.5. Na tej samej patelni usmazyc wolowine ze szparagami polewajac ja lekko sosem sojowym.6. Usmazone ruloniki wylozyc na groszek i podawac natychmiast.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 58.
ellea2