Marynowana poledwica wolowaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3 godz.1,5 kg poledwicy wolowej,7 papryczek chilli,1 pomidor,1/4 malej cebuli,2 zabki czosnku,1 lyzeczka musztardy Dijon,1/4 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu,2 ziarna czarnego pieprzu,1/4 lyzeczki majeranku,1/4 lyzeczki oregano,1/4 lyzeczki kminku mielonego,1 lyzeczka czerwonego octu winnego,250 ml wody,sol.1. Poledwice oczyscic z blon, umyc, osuszyc. Sol i pieprz rozetrzec z musztarda. Natrzec poledwice i odstawic na 30 min.2. Papryczki chilli opiec na suchej patelni lub nad plomieniem. Wlozyc do garnka, zalac goraca woda. Po 20 min wyjac, osaczyc. Wrzucic do miksera, wlac250 ml wody i zmiksowac. Dodac czosnek, cebule, ziarna pieprzu, majeranek,oregano i kminek. Ponownie zmiksowac i odstawic. Pomidor sparzyc, obrac zeskorki. Oddzielnie zmiksowac i odstawic.3. W malym garnku rozgrzac maslo. Dodac zmiksowane chilli i gotowac 5 min naduzym ogniu stale mieszajac. Dodac zmiksowany pomidor i gotowac jeszcze 3min. Wlac ocet, zamieszac i gotowac na srednim ogniu, az sos zgestnieje (ok.25 min). Zageszczonym sosem polac poledwice i marynowac od 30 min do 1 godz.4. Rozgrzac grill. Poledwice wyjac z marynaty, od razu polozyc na grillu (marynate zachowac) i czesto odwracac, by sie nie przypalila. Poledwica bedziegotowa po 25 min, ale jesli chcemy, by byla krwista, nalezy ja wyjac wczesniej. Poledwice mozna rowniez opiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200żC.Opiekanie powinno trwac 20-30 min.5. Gotowa poledwice pokroic w plastry. Marynate zagotowac, przelac do sosjerkii podawac z poledwica.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 52.
ellea2