· 1 kg wołowiny pieczeniowej,cebula,1 marchew,
· 1 ziele angielskie,2-3 liście laurowe,kilka ziarenek pieprzu,
· 1.5 litra bulionu wołowego,
· 250 g śmietany słodkiej,
· chrzan wg uznania,sól pieprz.
Na patelni obsmażyć mięso z wszystkich stron.Przełożyć do garnka dodać pokrojoną cebulę,marchewkę,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,posolić.Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać 0.5 litra bulionu zagotować,przelać do mięsa i dusić do miękkości ciągle podlewając bulionem.Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.Resztę bulionu wlać do garnka ,w którym dusiliśmy mięso,wlewamy śmietanę,dodajemy chrzan.Zagotować.Przyprawić.Podawać szarymi kluskami i czerwoną kapustą.
ellea2