Paszteciki drożdżowe z kapustą i mięsemciasto:30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,1/4 szklanki mleka,3 dag drożdży,1 jajo,1 żółtko,5 dag tłuszczu,szczypta solinadzienie:60 dag kapusty kwaszonej,10-15 dag mięsa gotowanego,1 cebula średniej wielkości,sól, pieprz do smaku,tłuszcz do smażenia cebuli Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajo, żółtko i stopiony ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Kapustę (niezbyt kwaśną) ugotować w niewielkiej ilości wody, odsączyć i posiekać. Ugotowane mięso zemleć. Cebulę posiekać; lekko podsmażyć na tłuszczu, dodać kapustę i mięso, przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie podsmażyć, aby trochę odparowało, przestudzić. Sporządzić paszteciki jak w przepisie na Paszteciki drożdżowe z wołowiną lub rybą.
ellea2