1 kg mięsa mielonego(najlepsze jest mieszane,tzn.troche mielonej łopatki,troche mielonego z indyka itp).2 woreczki ryżu1 duża kapusta włoska(moim zdaniem gołąbki z włoskiej kapusty są zdecydowanienajlepsze!)2 jajka2 koncentraty pomidorowe2 łyżki tartej bułki2 duże cebuleśmietana 18%4 ząbki czosnkuprzyprawy(majeranek,warzywko,sól,pieprz,przyprawa do kurczaka,ziele angielskie,2 listki laurowe)2 kostki drobioweolejtroche mąki
Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka,tartą bułke,drobno pokrojoną i podsmażonącebulke,wyciskamy czosnek i dodajemy przyprawy :warzywko,sól,pieprz,majera-nek,przyprawe do kurczaka.Wszystko razem mieszamy.Liście kapusty,lub całą kapuste sparzamy(po wcześniejszym wycięciu głąba).Grube łyka w liściach po sparzeniu rozbijamy tłuczkiem do mięsa(można wyciąć).Na każdy liść nakładamy mięso i gołąbki zawijamy.Gdy wszystkie już mamyzwinięte podsmażamy je na patelni,następnie-już podsmażone przekładamydo dużego gara,wlewamy tłuszcz ze smażenia i uzupełniamy wodą tak aby ta zakryła nam gołąbki.Do tej wody wrzucamy 2 kostki drobiowe,2 liście laurowe i ze 3 ziela angielskie.Gdy całość zacznie się gotować dodajemy 2 koncentraty pomidorowe.Dusimy pod przykryciem około półtorej godziny.Po tym czasie gołąbki wyjmujemy i zajmujemy się wywarem.Na patelni podgrzewamy olej,dodajemy troche mąki i robimy niezbyt gęstą zasmażke.Dodajemy ją do wywary.Mieszamy,dodajemy śmietane.Sos można oczywiściejeszcze doprawić wedle uznania.
glajszmit