Światowy Dzień Walki z Cukrzycą 14 XI.pdf

(33 KB) Pobierz
101400322 UNPDF
Dieta
¦wiatowy Dzieñ Walki z Cukrzyc± 14 XI 2008
¦wiatowy Dzieñ Walki z Cukrzyc± został ustanowiony w 1991 roku, przez Miêdzynarodow± Federacjê ds.
cukrzycy (IDF - International Diabetes Federation) oraz ¦wiatow± Organizacjê Zdrowia (WHO –
World Health Organization). Jest obchodzony ka¿dego roku w dniu 14 listopada.
Cukrzyca jest chorob±, w której dochodzi do zaburzeñ gospodarki wêglowodanowej, spowodowanych
niedoborem insuliny lub jej nieprawidłowym wykorzystaniem przez komórki. Insulina jest hormonem,
wytwarzanym w organizmie człowieka przez skupienia komórek okre¶lanych mianem komórek beta lub
komórek wysp trzustkowych, zlokalizowanych w trzustce. Z trzustki insulina uwalniana jest do krwi, a
wraz z ni± przenoszona jest po całym organizmie.
Główne zadania insuliny to:
-
pobudzanie wykorzystywania cukrów i tłuszczów przez komórki w celach energetycznych;
-
aktywacja magazynowania nadmiaru tych substancji w organizmie;
-
pobudzanie syntezy białka w komórkach z ró¿nego rodzaju białek spo¿ywanych przez człowieka.
Nadmiar glukozy jest odkładany w formie wielocukru zwanego glikogenem, który jest magazynowany
głównie w w±trobie i miê¶niach szkieletowych, natomiast nadmiar tłuszczu odkłada siê w tkance
tłuszczowej. W okresie pomiêdzy posiłkami, organizm uwalnia substancje energetyczne z
„magazynów”, aby zachowaæ ich stê¿enie we krwi na stałym poziomie.
Wyró¿niamy cukrzycê:
-
insulinozale¿n± (typu I), która jest spowodowana bezwzglêdnym niedoborem insuliny, wskutek
uszkodzenia i zniszczenia komórek beta wysp Langerhansa trzustki.
-
insulinoniezale¿n± (typu II), która czêsto współistnieje z innymi chorobami: w 80% przypadków
skojarzona jest z otyło¶ci±, w 60% z nadci¶nieniem têtniczym, a w 25% z zaburzeniami przemian
lipidowych. U osób chorych na ten typ cukrzycy, komórki beta zachowuj± zdolno¶æ wytwarzania insuliny,
lecz czasami, ze wzglêdu na tzw. zjawisko insulinooporno¶ci tkankowej, ilo¶æ tego hormonu jest
niewystarczaj±ca.
-
cukrzyca wtórna, jest wynikiem innej choroby, najczêstszymi przyczynami cukrzycy wtórnej s±
choroby trzustki (zapalenia, stany po chirurgicznym usuniêciu narz±du), w±troby (zapalenia, marsko¶æ)
oraz niektóre zaburzenia hormonalne (dotycz±ce przysadki mózgowej, tarczycy lub nadnerczy); czêsto po
wyleczeniu choroby zasadniczej (szczególnie zaburzeñ hormonalnych) nastêpuje całkowite ust±pienie
objawów cukrzycy;
-
cukrzyca ciê¿arnych – pojawia siê w okresie ci±¿y.
Jak rozpoznaæ cukrzycê?
http://www.dieta.biosila.pl
Kreator PDF
Utworzono 12 May, 2009, 13:21
101400322.001.png
 
Dieta
Cukrzyca czêsto objawia siê: silnym pragnieniem, oddawaniem zwiêkszonych ilo¶ci moczu, gwałtown±
utrat± masy ciała, skłonno¶ci± do szybkiego mêczenia siê. Obni¿a siê równie¿ odporno¶æ organizmu na
choroby zaka¼ne. Potwierdzeniem rozpoznania jest pomiar glukozy we krwi - gdy wynosi on na czczo
powy¿ej 125 mg%, mo¿emy przypuszczaæ, ¿e mamy do czynienia z cukrzyc±. Nieodpowiednie leczenie i
zaniedbania dietetyczne mog± doprowadziæ do wyst±pienia licznych, gro¼nych powikłañ: ¶pi±czki
cukrzycowej, retinopatii (zmiany zwyrodnieniowe siatkówki oka), nefropatii (zmiany w kłêbuszkach
nerkowych, powoduj±ce zaburzenia pracy nerek), powikłañ dermatologicznych (grzybice, czyraki,
owrzodzenia), mia¿d¿ycy têtnic, zaburzeñ naczyniowych koñczyn dolnych lub czynno¶ci układu
nerwowego.
Jak walczyæ z cukrzyc±?
U osób z cukrzyc±, oprócz stosowania leków przepisanych przez lekarza, niezwykle istotne jest dokładne
przestrzeganie zaleceñ dietetycznych. Poleca siê równie¿ przyjmowanie suplementów od¿ywczych, które
poprawi± wra¿liwo¶æ organizmu na insulinê i przyczyni± siê do normalizacji funkcji fizjologicznych oraz
zmniejsz± ryzyko niektórych powikłañ cukrzycy. Jednym z takich dodatków ¿ywieniowych jest Chromium
Max 500, zawieraj±cy łatwo przyswajalny pikolinian chromu. Osoby cierpi±ce na nietolerancjê glukozy
oraz cukrzycê insulinoniezale¿n± bardzo czêsto wykazuj± niedobór tego składnika mineralnego w
organizmie. Suplementacja chromem przywraca komórkom odpowiedni± wra¿liwo¶æ na insulinê, dziêki
czemu pozwala na ich prawidłowe funkcjonowanie i zapobiega wahaniom poziomu glukozy we krwi. Jest
to mo¿liwe, poniewa¿ chrom wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), który jest
odpowiedzialny za regulacjê poziomu cukru we krwi. Kolejnym preparatem, czêsto stosowanym w
cukrzycy, jest Nopalin zawieraj±cy sproszkowan± łodygê kaktusa z rodzaju Opuntia. Poza regulowaniem
poziomu cukru we krwi, pomaga utrzymaæ prawidłow± masê ciała, jak równie¿ zmniejsza podwy¿szone
warto¶ci cholesterolu i trójglicerydów w organizmie. W przebiegu cukrzycy czêsto nasilaj± siê procesy
mia¿d¿ycowe, które s± przyczyn± gro¼nych dla ¿ycia chorób sercowoýnaczyniowych. By siê przed nimi
ustrzec, mo¿na przyjmowaæ preparaty zawieraj±ce niezbêdne nienasycone kwasy tłuszczowe (
Cholestone, Triple Potency Lecithin ), przeciwutleniacze ( Coenzyme Q10, Super Coenzyme Q10, Protect
4Life, Lutein ) oraz bogate w substancje od¿ywcze mleczko pszczele ( Bee Power ).
Lek. med. Anita Zbrze¿niak
http://www.dieta.biosila.pl
Kreator PDF
Utworzono 12 May, 2009, 13:21
101400322.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin