Browarium Tychy.docx

(14 KB) Pobierz

Centrum Kształcenia Inżynierów
Politechnika Śląska
Wydział Organizacji i Zarządzania
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji

 

 

 

 

 

 

SPRAWOZDANIE
 

LABORATORIUM Z PRZEDMIOTU
PROCESY I TECHNIKI PRODUKCYJNE

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

w ramach zajęć laboratoryjnych z Procesów i Technik Produkcyjnych byliśmy całą grupą w Tyskim Browarium.

Celem naszych odwiedzin było zapoznanie się z procesem technologicznym produkcji piwa, strukturą działania browaru na poszczególnych działach produkcyjnych.

Na początku obejrzeliśmy film o historii browaru w technologii 3D oraz największą w Polsce kolekcję piwnych eksponatów. Dzięki kioskom multimedialnym poznaliśmy piwne tajemnice a z wielkiej beczki e-mailowej mogliśmy wysłać pocztówkę do przyjaciół.

Podczas zwiedzania linii produkcyjnych szczegółowo zapoznaliśmy się z przebiegiem procesu warzenia piwa. Dowiedzieliśmy się między innymi, z jakich surowców produkuje się piwo, co wpływa na jego jakość i smak.

W warzelni w której znajduje się aparatura służąca do przygotowania brzeczki zapoznaliśmy się z poszczególnymi etapami składającymi się na proces wytwarzania brzeczki piwnej chmielonej (tj.: słodowanie, śrutowanie, zacieranie, filtracja, warzenie, chłodzenie).
Ciecz opuszczająca warzelnię pompowana jest następnie do fermentowni, gdzie zadaje się ją drożdżami w celu rozpoczęcia kolejnego etapu produkcji piwa, czyli fermentacji.

Kolejnie zwiedziliśmy dział fermentacji gdzie poznaliśmy różnice w procesie produkcji piwa metodą dolnej i górnej fermentacji przeprowadzanej w wielkich tankofermentorach.
Tankofermentory to olbrzymie cylindryczno - stożkowe naczynia o pojemności 2500 hl jedno, (czyli pół miliona kufli) w których fermentuje piwo. W zbiornikach piwo leżakuje po procesie fermentacji, aby nabrać smaku i aromatu.

Następnie przeszliśmy do rozlewni gdzie zobaczyliśmy pracę ciągu technologicznego do rozlewania piwa do butelek szklanych i puszek aluminiowych.
Butelki są tam etykietowane i poddawane ostatecznej kontroli. Zapakowane butelki trafiają na palety, a następnie do magazynów, skąd trafiają do ostatecznego odbiorcy.

Zwiedzanie zakładu zakończyło się spotkaniem w Tyskim Browarium, gdzie w swobodnej atmosferze, mieliśmy okazję porozmawiać na tematy związane m.in. z dobiegającą już końca drugą wycieczką tematyczną.

 

 

             

            

     

Zgłoś jeśli naruszono regulamin