sznycel wieprzowy gorski.doc

(200 KB) Pobierz
Sznycel wieprzowy górski

Sznycel wieprzowy górski 


Przygotowanie: 30 min.

Kaloryczność: 300 kcal/porcja

 

Składniki na 4 porcje
 

50 dag szynki wieprzowej bez kości

 

 

3 kwaszone ogórki

 

 

2 jajka

 

 

2 łyżki mąki

 

 

4 łyżki tartej bułki

 

 

łyżka masła

 

 

1/4 szklanki oleju

 

 

sól, pieprz

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój cały zbędny tłuszcz, potnij w poprzek włókien na plastry. Rozbij lekko tłuczkiem zwilżonym z wodzie, posól i popieprz.

 

 

 

 

2.

Ogórki pokrój na cienkie paski. Układaj po kilka pasków na każdym plastrze szynki. Zroluj dość ścisło, zepnij wykałaczkami lub obwiąż nicią kuchenną.

 

 

 

 

3.

Panieruj w rozmąconym jajku, mące i bułce tartej. Smaż ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień. Podawaj z surówkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin