Ziemniaki w panierce.docx

(10 KB) Pobierz

Ziemniaki w panierce

Składniki:

Masa ziemniaczana:

1 kg ziemniaków,

4 żółtka,

30g masła,

sól,

gałka muszkatołowa.

Ciasto parzone:

150g mąki,

60g masła,

2 jajka,

pół łyżeczki soli.

Panierka:

3 jajka,

bułka tarta,

mąka,

tłuszcz do głębokiego smażenia.

Jak przyrządzić:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepuścić przez praskę, utrzeć puree, dodając masło, sól i gałkę muszkatołową. Szklankę wody zagotować z masłem. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i - mieszając cały czas - gotować na małym ogniu, aż ciasto utworzy kulę odchodzącą od ścianek. Zdjąć z ognia. Miksować, dodając po jednym jajku, a potem dodając puree. Masę ochłodzić w lodówce. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin