PYTANIA Z MIKROBIOLOGII
1. Produkcja lizyny, metioniny i ich zastosowanie
2. Rozkład drewna w budynkach mieszkalnych
3. Zanieczyszczenia bakteryjne w produkcji browarniczej
4. Grzyby strzępkowe – antybiotyki
5. Wymagania stawiane probiotykom
6. Fermentacja propionowa
7. Cechy probiotyków
8. Fermentacja mięsa
9. Mikrobiologiczny rozkład kauczuku i gliny
10. Rodzaje zgnilizny
11. Biodegradacja Bacillus
12. Bakterie metanogenne
13. Metabolity wytwarzane przez probiotyki
14. Podział bakteriocyn ze względu na budowę i sposób działania
15. Mikrobiologiczny rozkład wyrobów papierniczych
16. Zanieczyszczenia w winiarstwie
17. Zastosowanie kwasu cytrynowego
18.
19. Homofermentacja i heterofermentacja
20. Zanieczyszczenia w lekach i kosmetykach
21. Substancje antagonistyczne produkowane przez bakterie kwasu mlekowego
22. Mechanizm działania probiotyków
23. Promieniowce i ich metabolity
24. Acetobacter i Gluconobacter
25. Fermentacja metanowa
26. Znaczenie promieniowców w rolnictwie
27. Drożdże winiarskie
28. Kwas octowy a bakterie
29. Cel wykorzystywania mikroorganizmów w przemyśle
30. Promieniowce
31. Cechy probiotyków
32. Korozja betonu i szkła
33. Metody zwiększające liczbę drobnoustrojów do produkcji antybiotyków
34. Mikroorganizmy fototroficzne i ich znaczenie
35. Znaczenie kwasu mlekowego
36. Bacillus a biotransformacja aminokwasów i antybiotyków
37. Fermentacja sacharydów Clostridium
38. Startery – zastosowanie
39. Produkcja kwasu cytrynowego
40. Wirusy o znaczeniu technologicznym
41. Produkcja kwasu glutaminowego i jego zastosowanie
42. Mikrobiologiczny rozkład ropy naftowej
43. Drożdże, a etanol
44. Fermentacja pieczywa
45. Korozja mikrobiologiczna cegły i wyrobów murarskich
46. Rozkład skóry
47. Wpływ bakterii kwasu mlekowego na produkty spożywcze
48. Candida, Aspergillus, Penicillium
49. Bakterie fermentacji mlekowej – właściwości probiotyczne
50. Rozkład papy
51. Rola Saccharomyces w produkcji chleba
52. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w piekarnictwie
53. Drobnoustroje wywołujące korozje kamieni
54. Mikroorganizmy chemolitotroficzne i ich zastosowanie
55. Kwas glukonowy, zastosowanie w przemyśle
56. Oddziaływanie bakterii fermentacji mlekowej w probiotykach
57. Drożdże winiarskie
58. Znaczenie biotechnologiczne gram dodatnich
59. Mikrobiologiczny rozkład tworzyw sztucznych
60. Wykorzystanie drożdży do produkcji kwasu cytrynowego metodą powierzchniową i wgłębną
61. Znaczenie bakterii gram ujemnych
62. Metabolity probiotyczne
63. Co rozkłada tkaniny i włókna
64. Dekstran
65. Kiszenie ogórków
66. Fermentacja acetonowo-butanolowa
67. Przemysł mikrobiologiczny w antybiotykach
68. Drobnoustroje kwasu octowego metodą powierzchniowa
69. Zanieczyszczenia drożdżami, bakteriami octowymi w winie
70. Bakteriocyny
71. Enzymy pleśni
72. Rozkład tworzyw sztucznych
73. Probiotyki, prebiotyki
74. Grzyby strzępkowe – technologie serowarskie
75. Proteinazy – uzyskiwanie i otrzymywanie
76. Fermentacja propionowa
77. Grzyby strzępkowe – a antybiotyki
78. Wymagania stawiane probiotykom
79. Znaczenie kwasu mlekowego
80. Bacillus
81. Fotofermentacja
82. Wirusy o znaczeniu technologicznym (transdukcja)
83. Produkcja kwasu glutaminowego i jego zastosowanie
84. Mikrobiologiczny rozkład produktów naftowych
85. Eubiozis i Dyzbiozys
86. Bacillus i rozkład białek i węglowodanów
87. Powłoki malarskie - korozje
88. Produkcja żywności orientalnej
89. Kiszonki paszowe
90. Wykorzystanie diacetylu i aldehydu octowego w produkcji
91. Nizyna
92. Znaczenie przemysłowe Clostridium
93. Amylazy – zastosowanie i pozyskiwanie
Petroc