PYTANIA Z MIKROBIOLOGII- poprawka.doc

(35 KB) Pobierz
PYTANIA Z MIKROBIOLOGII

PYTANIA Z  MIKROBIOLOGII

 

1.     Produkcja lizyny, metioniny i ich zastosowanie

2.     Rozkład drewna w budynkach mieszkalnych

3.     Zanieczyszczenia bakteryjne w produkcji browarniczej

4.     Grzyby strzępkowe – antybiotyki

5.     Wymagania stawiane probiotykom

6.     Fermentacja propionowa

7.     Cechy probiotyków

8.     Fermentacja mięsa

9.     Mikrobiologiczny rozkład kauczuku i gliny

10. Rodzaje zgnilizny

11. Biodegradacja Bacillus

12. Bakterie metanogenne

13. Metabolity wytwarzane przez probiotyki

14. Podział bakteriocyn ze względu na budowę i sposób działania

15. Mikrobiologiczny rozkład wyrobów papierniczych

16. Zanieczyszczenia w winiarstwie

17. Zastosowanie kwasu cytrynowego

18.  

19. Homofermentacja i heterofermentacja

20. Zanieczyszczenia w lekach i kosmetykach

21. Substancje antagonistyczne produkowane przez bakterie kwasu mlekowego

22. Mechanizm działania probiotyków

23. Promieniowce i ich metabolity

24. Acetobacter i Gluconobacter

25. Fermentacja metanowa

26. Znaczenie promieniowców w rolnictwie

27. Drożdże winiarskie

28. Kwas octowy a bakterie

29. Cel wykorzystywania mikroorganizmów w przemyśle

30. Promieniowce

31. Cechy probiotyków

32. Korozja betonu i szkła

33. Metody zwiększające liczbę drobnoustrojów do produkcji antybiotyków

34. Mikroorganizmy fototroficzne i ich znaczenie

35. Znaczenie  kwasu mlekowego

36. Bacillus a biotransformacja aminokwasów i antybiotyków

37. Fermentacja sacharydów Clostridium

38. Startery – zastosowanie

39. Produkcja kwasu cytrynowego

40. Wirusy o znaczeniu technologicznym

41. Produkcja kwasu glutaminowego i jego zastosowanie

42. Mikrobiologiczny rozkład ropy naftowej

43. Drożdże, a etanol

44. Fermentacja pieczywa

45. Korozja mikrobiologiczna cegły i wyrobów murarskich

46. Rozkład skóry

47. Wpływ bakterii kwasu mlekowego na produkty spożywcze

48. Candida, Aspergillus, Penicillium

49. Bakterie fermentacji mlekowej – właściwości probiotyczne

50. Rozkład papy

51. Rola Saccharomyces w produkcji chleba

52. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w piekarnictwie

53. Drobnoustroje wywołujące korozje kamieni

54. Mikroorganizmy chemolitotroficzne i ich zastosowanie

55. Kwas glukonowy, zastosowanie w przemyśle

56. Oddziaływanie bakterii fermentacji mlekowej w probiotykach

57. Drożdże winiarskie

58. Znaczenie biotechnologiczne gram dodatnich

59. Mikrobiologiczny rozkład tworzyw sztucznych

60. Wykorzystanie drożdży do produkcji kwasu cytrynowego metodą powierzchniową i wgłębną

61. Znaczenie bakterii gram ujemnych

62. Metabolity probiotyczne

63. Co rozkłada tkaniny i włókna

64. Dekstran

65. Kiszenie ogórków

66. Fermentacja acetonowo-butanolowa

67. Przemysł mikrobiologiczny w antybiotykach

68. Drobnoustroje kwasu octowego metodą powierzchniowa

69. Zanieczyszczenia drożdżami, bakteriami octowymi w winie

70. Bakteriocyny

71. Enzymy pleśni

72. Rozkład tworzyw sztucznych

73. Probiotyki, prebiotyki

74. Grzyby strzępkowe – technologie serowarskie

75. Proteinazy – uzyskiwanie i otrzymywanie

76. Fermentacja propionowa

77. Grzyby strzępkowe – a antybiotyki

78. Wymagania stawiane probiotykom

79. Znaczenie kwasu mlekowego

80. Bacillus

81. Fotofermentacja

82. Wirusy o znaczeniu technologicznym (transdukcja)

83. Produkcja kwasu glutaminowego i jego zastosowanie

84. Mikrobiologiczny rozkład produktów naftowych

85. Eubiozis i Dyzbiozys

86. Bacillus i rozkład białek i węglowodanów

87. Powłoki malarskie - korozje

88. Produkcja żywności orientalnej

89. Kiszonki paszowe

90. Wykorzystanie diacetylu i aldehydu octowego w produkcji

91. Nizyna

92. Znaczenie przemysłowe Clostridium

93. Amylazy – zastosowanie i pozyskiwanie

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin