karotenoidy.doc

(647 KB) Pobierz
4

4.1. Antocyjany – definicja, właściwości fizykochemiczne, występowanie.

Wielofenolowe barwniki roślinne: czerwone, niebieskie lub fioletowe, o charakterze

glikozydowym (syn. antocyjanozydy). Biochemicznie zaliczane do flawonoidów (są

pochodnymi flawanu). Część cukrowa jest najczęściej przyłączona do C-3. Wykazują

charakter słabych zasad, tworzą krystaliczne sole.

Szeroko rozpowszechnione jako barwniki kwiatów, owoców, liści i łodyg. Jedynie u

grzybów, glonów i bakterii brak tych barwników a także roślin z rzędu Caryophyllales. Pozatym występują powszechnie w postaci glikozydowej w roślinach kwiatowych, paportnikach i mach. 

Wolne antocyjanidyny są nietrwałe, w przeciwieństwie do ich połączeń glikozydowych. Ekstrahowane sa zakwaszonym etanolem.

Ich barwa w tkankach roślin zależna jest od pH i kompleksów jakie tworzą z metalami Fe3+ i

Al3+. Często w środowisku kwaśnym przyjmują barwę czerwoną, w zasadowym zaś niebieską

(antocyjany z wolnymi gr. OH w poz 3’i 4’ tworzą niebieskie zabarw. nawet w środ. kwasnym ponieważ tworzą połączenia z metalami). Antocyjany są rozpuszczalne w wodzie.

 

2. Charakterystyka budowy chemicznej antocyjanów

 

Składają się z: aglikonu- antocyjanidyna (słabe zasady)- znanych jest ok. 15 antocyjanidyn

cz.cukrowej- 1-3 cz. cukrów prostych (to cz. curowa robi różnicę w budowie)

3. Różnice w budowie chemicznej katechiny, antocyjanidyny i leukoantocyjanidyny.

 

 

4. Działanie farmakologiczne antocyjanów i proantocyjanów.

1. wpływ na przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych

2. właściwości przeciwzapalne

3. stosowane w krwawieniach i zaburzeniach mikrokrążenia- szczególnie w oftalmologii

4. polepszają ukrwienie tęczówki oka = mogą poprawiać ostrość widzenia (malwina, cyjanina)

 

5. Roślinne substancje antocyjanowe

Sambuci fructus

owoc bzu czarnego

Samucus nigra

Bez czarny

Caprifoliaceae-przewiertniowate

Myrtilli fructus

owoc borówki czernicy

Vaccinium myrtillus

borówka czernica

Ericaceae

Wrzosowate

Cyani flos

kwiat bławatka

Centaurea cyanus

chaber bławatek

Asteraceae

Malvae arborae flos

kwiat malwy czarnej

Alcea rosea

topolówka wyniosła

Malvaceae

Ślazowate

 

6. Karotenoidy

Związki o charakterze barwników roślinnych o wzorze podstawowym C40H64, odpowiadające

biogenetycznie 8 podjednostkom „aktywnego izoprenu”.

1. węglowodory karotenoidowe

2. ksantofile- związki z grupą tlenową

3. estry ksantofilowe

·         mogą mieć budowę alifatyczną lub alifatyczno-acykliczną

·         charakterytyczna cecha budowy- 9-11 skoningowanych wiązań podwójnych

- w układzie trans

-o charakterze chromoforowym

- układ ten częst jest symetryczny (likopen)

Barwniki żółte, pomarańczowe, a czasami fioletowe, występują w chromoplastach,a także towarzyszą chlorofilowi w chloroplastach.

właściwości fizykochem.

  1. Związki lipofilne
  2. barwie o barwie brunatno czerwonej do brunatno purpurowej,
  3. rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalnikach lipofilowych.
  4. Związki z grupą tlenową lepiej rozp. w alkoholu.
  5. Węglowodory, np.β-karoten, likopen, rospuszczają się dobrze w eterze naftolowym.
  6. Ksantofil w 95% metanolu.
  7. na podstawie rozpuszczlności można dokonać rozdziału barwników karotenoidowych.

Karotenoidy występują w chloroplastach (nadają barwę organom roślinnym).

 

7.

Związek

wystepowanie

działanie i zastosowanie

b-karoten prowitamina A

wysępuje w

warzywach(marchew, papryka, sałata, brokuły),

żółtko jaj,

masło.

1. Stosowany w leczeniu niektórych fotodermatoz spowodowanych przez nagromadzenie się porfiryn, uwrażliwiających skórę na światło, co prowadzi do stanów zapalnych. Stosowany jako środek zapobiegający, ochraniający skórę.

2. ma właściwosci antkarcynogenne- stymuluje czynnin martwicy nowotworów (TNF)

Likopen

obficie w pomidorach oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity oraz owoce dzikiej róży)

1. jest jednym z przeciwutleniaczy,

posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami (m.in. zawał serca, choroby neurologiczne), a przede wszystkim przed rakiem.

Jest głównym karotenoidem, który w odróżnieniu od beta-karotenu po wchłonięciu w jelicie nie ulega konwersji do retinolu (nie jest substratem dla cynkozależnej dioksygenazy, jak inne karotenoidy)

Luteina

Zielone warzywa, szczególnie surowy szpinak, kapusta, sałata zawierają duże ilości luteiny

żółty barwnik roślinny należący do ksantofili (podgrupa karotenoidów).

Uważa się, że luteina jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, gdyż chroni go przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

 

8. Roślinne substancje karotenoidowe

Dauci radix – korzeń marchwi,

Daucus carota - marchew pospolita,

Apiaceae - selerowate

kulinarne

Capsici fructus – owoc papryki,

Capsicum – papryka,

Solanaceae - Psiankowate

kulinarne

przyprawa

Hippophaë fructus – owoc rokitnika,

Hippophaë rhamnoides- rokitnik zwyczajny,

Elaeagnaceae - oliwkowate

odżywczy- ma B-karoten i dużo witaminy C

Lycopersiconis fructus – owoc pomidora,

Lycopersicum esculentum- pomidor zwyczajny

Solanaceae - psiankowate

kulinarne

zaw. np. tomatynę (alkaloid steroidowy) o włść. przeciwzapalnych

Rosae fructus – owoc róży,

Rosa pimpinellifolia- róża gęstokolczasta,

Rosaceae - różowate

dżemy, źródło wit. C

Calendulae flos – kwiat nagietka,

Calendula officinalis – nagietek lekarski,

Asteraceae - złożone

maści przeciwzapalne

Croci sigma – znamie szafranu,

Crocus sativus- Szafran siewny,

Iridaceae – kosaćcowate

barwienie produktów spożywczych

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin