Ciasto z truskawkami i kruszonką
Składniki
· Ciasto:
· 200 g miękkiego masła
· 200 g cukru pudru
· 4 jajka
· 250 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 800 g truskawek
·
· Kruszonka:
· 150 g mąki
· 75 g masła
· 75 g cukru
· Najpierw należy przygotować kruszonkę: na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i po chwili mąkę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok.
· Przyznam, że takiego sposobu przygotowania kruszonki jeszcze nie widziałam, ale jest niezawodny ;)
· Sposób, w jaki robiłam ciasto,nieco różni się od tego, co proponuje autorka oryginalnego przepisu. Niestety, nie mam narzędzi potrzebnych do utarcia masła z cukrem pudrem na puszystą masę. Po prostu posłużyłam się mikserem ucierając najpierw masło z cukrem pudrem i jajkami a potem dodając mąkę i proszek.
· Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem blaszkę, układamy na wierzchu truskawki, a na nie wysypujemy kruszonkę. Pieczemy ok godziny w nagrzanym do 180 st piekarniku.
· SMACZNEGO!!!
ireg73