Ciasto z truskawkami i kruszonką.docx

(32 KB) Pobierz

Ciasto z truskawkami i kruszonką

C:\Users\Aguś&Niuń\Desktop\ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka_4099_7.jpg

Składniki

·         Ciasto:

·         200 g miękkiego masła

·         200 g cukru pudru

·         4 jajka

·         250 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         800 g truskawek

·          

·         Kruszonka:

·         150 g mąki

·         75 g masła

·         75 g cukru

·          

·         Najpierw należy przygotować kruszonkę: na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i po chwili mąkę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok.

·         Przyznam, że takiego sposobu przygotowania kruszonki jeszcze nie widziałam, ale jest niezawodny ;)

·         Sposób, w jaki robiłam ciasto,nieco różni się od tego, co proponuje autorka oryginalnego przepisu. Niestety, nie mam narzędzi potrzebnych do utarcia masła z cukrem pudrem na puszystą masę. Po prostu posłużyłam się mikserem ucierając najpierw masło z cukrem pudrem i jajkami a potem dodając mąkę i proszek.

·         Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem blaszkę, układamy na wierzchu truskawki, a na nie wysypujemy kruszonkę. Pieczemy ok godziny w nagrzanym do 180 st piekarniku.

·         SMACZNEGO!!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin