Truskawkowa pyszność
Składniki
Biszkopt:6 jaj ½ szkl. cukru¾ szkl. maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki suchego maku olejek cytrynowy2 łyzki olejuMasa:2 szkl. kwaśnej gęstej śmietany2 łyzki cukru1 galaretka cytrynowa2 łyżeczki żelatynytruskawkiDodatkowo:1 galaretka truskawkowatruskawki do dekoracji
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, olej, parę kropel olejku cytrynowego i suchy mak. Ubić razem mikserem. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną. Wylać na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Piec przez 30 minut w temp. 180°C.Wystudzić i przekroić na dwie części.Śmietanę wymieszać z cukrem. Galaretkę wymieszać z żelatyną, rozpuscić w szklance wrzątku. Truskawki pokroić na małe cząstki. Śmitanę ubić, połączyć z tężejącą galaretką i truskawkami.Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki, na to wylać masę
z truskawkami, przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzch ułożyć plasterki truskawek i zalać galaretką. Włozyć do lodówki.
ireg73