Truskawkowa pyszność.docx

(12 KB) Pobierz

Truskawkowa pyszność

 

Składniki

Biszkopt:

6 jaj
½ szkl. cukru
¾ szkl. maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki suchego maku
olejek cytrynowy
2 łyzki oleju


Masa:

2 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
2 łyzki cukru
1 galaretka cytrynowa
2 łyżeczki żelatyny
truskawki


Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa
truskawki do dekoracji

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, olej, parę kropel olejku cytrynowego i suchy mak. Ubić razem mikserem. Mąkę

wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną. Wylać na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Piec przez 30 minut w temp. 180°C.
Wystudzić i przekroić na dwie części.

Śmietanę wymieszać z cukrem. Galaretkę wymieszać z żelatyną, rozpuscić w szklance wrzątku. Truskawki pokroić na małe cząstki. Śmitanę ubić, połączyć  z tężejącą galaretką i truskawkami.

Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki, na to wylać masę

z truskawkami, przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzch ułożyć plasterki truskawek i zalać galaretką. Włozyć do lodówki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin