OTYŁOŚĆ EPIDEMIOLOGIA.pdf

(195 KB) Pobierz
Microsoft Word - referat prof. Jarosza
Wystąpienie prof. Mirosława Jarosza, Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia
– 14 listopada 2007 r.
O TYŁOŚĆ EPIDEMIOLOGIA
Szacuje się, że przewlekłe choroby niezakaźne stanowią 47% całkowitej liczby
zachorowań i 60% całkowitej liczby zgonów na świecie . Do najważniejszych przewlekłych
chorób niezakaźnych należy zaliczyć otyłość , która wg Światowej Organizacji Zdrowia,
przybrała charakter globalnej epidemii. Otyłość z jednej strony sama w sobie jest
schorzeniem, jednocześnie zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym m.in. układu
krążenia, niektórych nowotworów, chorób przewodu pokarmowego, cukrzycy typu 2. U osób
nadmierna masą ciała może występować także niedożywienie w wybrane składniki
pokarmowe. Wbadaniach z lat 1999-2000, przeprowadzonych w ramach projektu
badawczego zamawianego PBZ 012-14 pt.: „Opracowanie podstaw naukowych żywienia w
szpitalach” stwierdzono, iż blisko połowa osób z otyłością ma deficytowe stężenie kwasu
foliowego i witaminy C w surowicy krwi. Dane te wskazują, że posiłki tych osób, mimo
wysokiej gęstości energetycznej, są ubogie w inne cenne składniki pokarmowe.
Osoby z BMI powyżej 30 kg/m 2 mają od 50-100% większe ryzyko przedwczesnego
zgonu niż osoby z prawidłowym BMI. Przewiduje się, ze otyłość stanie się wiodącą
przyczyną zgonów wyprzedzającą nawet palenie papierosów.
Zwiększająca się częstość występowania nadwagi i otyłości jest także niekorzystna również z
ekonomicznego punktu widzenia. Szacuje się, że koszty opieki zdrowotnej osób z nadwagą i
otyłością są o 44% wyższe niż osób z prawidłową masą ciała.
W Polsce, jak wykazują badania przeprowadzone w 2000 r. przez Instytut
Żywności i Żywienia, ponad 50% osób dorosłych (19-59 lat) i około 12% dzieci cierpi na
nadwagę bądź otyłość. Częstość występowania nadwagi i otyłości w Polsce ma tendencję
wzrostową. Odsetek otyłych, zarówno kobiet jak i mężczyzn, w 2000 r. wzrósł w stosunku do
1991 roku. Wśród mężczyzn w wieku 50-59 lat w 2000 r. otyłość stwierdzano dwukrotnie
częściej niż w 1991 r. (25,3% vs 12,4%). W badaniu WOBASZ przeprowadzonym w latach
2003-2005 w 6 województwach, w pełni potwierdzono alarmującą sytuację w zakresie
nasilenia otyłości, Otyłość stwierdzono u 21,2% mężczyzn i 22,4% kobiet w wieku od 20 do
74 roku życia, a dodatkowo nadwagę odpowiednio u 40,4% i 27,9%.
1
Zwalczanie nadwagi i otyłości na poziomie populacyjnym jest bardzo trudnym i
skomplikowanym zdaniem, wymagającym systemowego podejścia i zaangażowania wielu
sektorów, w tym środowiska naukowego, opieki zdrowotnej, promocji zdrowia, administracji
rządowej.
Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych w populacji dzieci
i młodzieży
Nieprawidłowe żywienie w dzieciństwie i wczesnej młodości determinuje w dużym
stopniu zdrowie osób dorosłych. Błędy i nieprawidłowe nawyki żywieniowe z tego okresu, oprócz
niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych dla rozwoju psycho-fizycznego (uposledzenia rozwoju
fizycznego i umysłowego, obniżania odporności na choroby) predysponują do rozwoju chorób
metabolicznych w wieku dojrzałym.
Wszystkie badania żywienia dzieci i młodzieży prowadzone w kraju w ostatnim
dziesięcioleciu wskazują na występowanie wielu nieprawidłowości, które mogą wpływać na
obecny stan zdrowia i stanowić ryzyko rozwoju chorób dietozależnych w dorosłym życiu.
Błędy występujące najczęściej w dietach dzieci i młodzieży to : nadmierne spożycie
tłuszczu w tym nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, sacharozy, sodu i
fosforu. Równocześnie w dietach jest zbyt mało żelaza, miedzi, wapnia, magnezu, witaminy
C i D oraz błonnika pokarmowego. Częste jest także spożywanie przez dzieci i młodzież,
produktów typu „fast food”, obfitujących w tłuszcz.
Poprawę obecnego stanu można osiągnąć poprzez propagowanie, za
pośrednictwem różnych środków przekazu, zmian zwyczajów żywieniowych dzieci i
młodzieży polegających na zwiększeniu spożycia ryb, ograniczeniu spożycia tłuszczu
zwierzęcego na korzyść olejów roślinnych i margaryn miękkich, zwiększeniu spożycia
warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału oraz mleka i produktów
mlecznych. Niezbędne jest także ograniczenie spożycia soli kuchennej i jej źródeł w postaci
np. słonych przekąsek oraz cukru i słodyczy. Warunkiem zmian zwyczajów żywieniowych w
kierunku pro zdrowotnego modelu żywienia jest prowadzenie działań edukacyjnych dla dzieci
(od najmłodszych lat życia) oraz dla ich rodziców. Niezbędne jest prowadzenie monitoringu
żywienia już od wczesnych lat życia pozwalającego na śledzenie zmian żywienia z
uwzględnieniem żywieniowych czynników rozwoju chorób dietozależnych.
2
Żywienie w szkołach
Poprawa żywienia dzieci i młodzieży w szkole odgrywa bardzo istotną rolę w
profilaktyce otyłości oraz chorób przewlekłych. Ma także znaczenie w zapobieganiu innego
niekorzystnego zjawiska, jakim jest niedożywienie (około kilkunastu procent dzieci w Polsce
ma niedobory masy ciała.
Zapewnienie wszystkim uczniom możliwości spożycia posiłku w szkole- dlaczego to takie
ważne?
Dzięki temu można generalnie poprawić żywienie dzieci i młodzieży szkolnej, a przede
wszystkim zagrożonych ubóstwem, które znacznie bardziej nęka te grupę niż populację osób
dorosłych. Zgodnie z ostatnimi szacunkami, zaprezentowanymi przez Główny Urząd
Statystyczny, opartymi na wynikach badań budżetów gospodarstw domowych, w 2005 r., ok.
19% dzieci w wieku do lat 14 było zagrożonych ubóstwem skrajnym, a w populacji
młodzieży w wieku 15-19 lat, wskaźnik zagrożenia ubóstwem skrajnym wynosił 18,5%
(Warunki życia ludności Polski w latach 2004-2005. GUS 2007). W przeprowadzanych
szacunkach, dokonywanych od pierwszej połowy lat dziewięćdziesiątych, za granicę ubóstwa
skrajnego przyjmuje się wartość koszyka odpowiadającego minimum egzystencji, obliczaną
przez Instytut Pracy i Spraw Socjalnych, w którym znajdują się wydatki, związane wyłącznie
z zaspokojeniem potrzeb najbardziej podstawowych. Za zagrożone ubóstwem skrajnym
uznaje się te gospodarstwa domowe i tym samym wszystkie osoby, wchodzące w ich skład,
których wydatki są niższe od wartości wspomnianego koszyka.
Łącznie, dzieci i młodzież do lat 19 stanowiły 40% ogółu populacji osób żyjących w
gospodarstwach domowych o wydatkach niższych od wartości koszyka reprezentującego
minimum egzystencji.
Grupę najbardziej zagrożoną ubóstwem stanowią rodziny wielodzietne, a szczególnie
te, w których jest czworo lub więcej dzieci na utrzymaniu. Według cytowanego źródła, w
2005 r. łącznie aż ok. 44% osób w rodzinach z 4 i więcej dzieci na utrzymaniu było
zagrożonych ubóstwem skrajnym i ok. 22% osób w rodzinach z 3 dzieci na utrzymaniu.
Zgodnie z wynikami badań budżetów, rodziny z 4 i więcej dzieci na utrzymaniu stanowiły
około 2% ogółu gospodarstw domowych, reprezentowanych w badaniach budżetów, a udział
małżeństw z 3 dzieci wynosił 4,6%. Wśród małżeństw z dziećmi, udziały tych z 4 i więcej
dzieci na utrzymaniu oraz z 3 dzieci na utrzymaniu wynosiły natomiast odpowiednio ok. 6% i
ok. 14%.
3
Zgodnie z przywoływanymi szacunkami, najczęściej w ubóstwie żyją rodziny na wsi
oraz w małych miasteczkach, a najrzadziej mieszkańcy największych miast. W 2005 r.,
zagrożenie ubóstwem skrajnym dotknęło ok. 8% populacji miejskiej, a w tym ok. 5% w
miastach liczących co najmniej 500 tys. mieszkańców i ok. 13% w miastach do 20 tys.
mieszkańców.
Ok. 19% mieszkańców wsi żyło poniżej minimum egzystencji. Ludność wiejska
stanowiła w 2005 r. ponad połowę populacji zagrożonej ubóstwem skrajnym ( przy jej około
38% udziale w liczbie ludności ogółem). Najwyższy odsetek- 44%- zagrożonych ubóstwem
występował wśród rodzin nie mających gospodarstwa rolnego i utrzymujących się głównie ze
świadczeń społecznych innych niż emerytury i renty.
Zasięg ubóstwa wykazuje znaczne zróżnicowanie regionalne. % ludności żyjącej
poniżej minimum egzystencji kształtował się w 2005 r. w przedziale od 8,4 ( woj. opolskie)
do 18,8 (woj. warmińsko-mazurskie). Odsetek ten przekroczył 16% w woj. świętokrzyskim,
zaś w województwach podkarpackim i pomorskim osiągnął około 15%.
Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi w ciągu dnia należy posiłki spożywać regularnie 4-5
razy dziennie, a przerwy pomiędzy nimi nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny.
Spożywanie II śniadania czy obiadu w szkole umożliwia spełnienie tych zaleceń. Uczeń
przebywa w szkole kilka godzin - okres ten wydłuża się w przypadku dojazdów do szkół.
Uczniowie przebywający w szkole do 6 godzin powinni na terenie szkoły zjeść jeden
posiłek – II śniadanie lub ciepłe danie, natomiast przebywający ponad 6 godzin dwa posiłki.
Nieregularność spożywania posiłków może wpływać na pewne niedobory składników
odżywczych, ale stanowi także ryzyko zmniejszenia wydatku energetycznego organizmu.
Osoby spożywające posiłki nieregularnie mają mniejszą termogenezę, a więc narażone są na
dodatni bilans energetyczny, a w konsekwencji na wzrost masy ciała.
Udowodniono, że dzieci spożywające posiłek w szkole lepiej wykonują niektóre zadania
związane z koncentracją i pamięcią od dzieci, które tego posiłku nie spożywają i osiągają
lepsze wyniki. Uczniowie nie spożywający posiłku w szkole częściej mają problemy z nauką,
zachowaniem i emocjami. Często skarżą się na bóle brzucha lub głowy, odczuwają osłabienie,
rozdrażnienie, wykazują się gorszą koncentracją uwagi. Szkoły, w których organizowane są
przerwy, na których dzieci spożywają śniadania, obserwują wśród uczniów większe
skupienie, aktywniejszy udział w lekcjach, i lepsze wyniki w nauce.
4
Organizacja żywienia zarówno w szkołach miejskich, jak i wiejskich jest daleka od
zadowalającej. Niewiele ponad połowa szkół podstawowych i gimnazjów posiada stołówkę.
Ze śniadań organizowanych przez szkoły podstawowe śniadań korzysta niewiele ponad 10%
uczniów, z ciepłych posiłków średnio ok. 10-20% uczniów. Sytuacja w zakresie higieny w
stołówkach szkolnych z roku na rok poprawia się. Jednak rzadko wdrażane są praktyczne
zasady systemu HACCP. Program żywienia w szkołach podstawowych i gimnazjach
powinien dawać wszystkim dzieciom jednakową możliwość korzystania z co najmniej
jednego pełnowartościowego posiłku.
Żywienie populacji zagrożonej ubóstwem skrajnym
Zgodnie z wynikami badań budżetów gospodarstw domowych, przeprowadzonymi w
2005 r., w przeciętnym modelu spożycia żywności osób o wydatkach poniżej minimum
egzystencji przeważały artykuły najbardziej podstawowe, jak pieczywo i pozostałe przetwory
zbożowe, ziemniaki i mleko płynne. Udział wymienionych grup w łącznym spożyciu
żywności osiągnął 55%, podczas gdy w gospodarstwach domowych o wydatkach powyżej
minimum egzystencji wynosił 44%.
Jednocześnie, model spożycia żywności w gospodarstwach domowych zagrożonych
ubóstwem skrajnym był wyjątkowo ubogi przede wszystkim w owoce i przetwory , ryby i
przetwory oraz sery: spożycie tej pierwszej grupy było w nich aż ponad dwukrotnie niższe w
porównaniu z gospodarstwami domowymi o wydatkach powyżej minimum egzystencji;
spożycie ryb i przetworów oraz serów było prawie dwukrotnie niższe.
Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na prawidłowy
rozwój fizyczny i psychiczny dzieci i młodzieży, a wieku dorosłym na stan zdrowia i jakość
życia. Mała aktywność fizyczna jest uznanym czynnikiem wielu chorób metabolicznych
(m.in. otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu II, wielu nowotworów,
osteoporozy). Szczególnie istotne jest zatem kreowanie aktywnego stylu życia w okresie
dzieciństwa i wczesnej młodości, gdyż to w tym wieku utrwalają się nawyki związane z
zachowaniami prozdrowotnymi. Tymczasem w Polsce zjawisko fizycznej bierności nasila się
już od najmłodszych lat życia. Jak wynika z badań GUS ( 2006 ) już 5 letnie przedszkolaki
spędzają średnio 2.8 godz. dziennie przed telewizorem. Z badań przeprowadzonych przez
Instytut Żywności i Żywienia wynika, że uczniowie przeznaczają swój czas po szkole, na
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin