Babka PIEGUSEK.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka PIEGUSEK

Babka PIEGUSEK

 

Składniki:

ciasto:

po 20 dag: mąki pszennej i ziemniaczanej

20 dag masła

25 dag cukru

4 jaja

25 dag maku

2 płaskie łeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

aromat migdałowy

polewa:

białko

10 dag cukru pudru

sok z pół cytryny

do dekoracji: mak jasny i niebieski

 

Masło utrzyj na puszystą masę i ucieraj dalej, dodając stopniowo jaja (po jednym), potem cukier i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Do masy wlej teraz mleko i wsyp suchy mak. Ciasto starannie wymieszaj i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej buł tartą. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut.

 

Przygotuj polewę: białko i cukier puder utrzyj do białci, pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.

 

Kiedy babka się upiecze i przestygnie, delikatnie wyjmij ją z formy, oblej polewą, a następnie fantazyjnie obsyp makiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin