Babka świąteczna.rtf

(10 KB) Pobierz
Babka œwi¹teczna

Babka świąteczna

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

2 żółtka

1 jajo

3/4 szklanki mleka

5 dag masła

14 dag cukru

6 dag droży

aromat pomarańczowy

nadzienie:

po 5 dag: rodzynek, fig, obranych migdałów i smażonej skórki pomarańczowej

3 jabłka

syrop:

pomarańcza

szklanka wody

20 dag cukru

sok z pół cytryny

lukier:

15 łek cukru

ćwierć szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc.

aromat pomarańczowy

 

Droże wymieszaj z łeczką cukru i mlekiem (ćwierć szklanki), odstaw, by podrosły. Teraz ubij z cukrem na parze żółtka i jajo. Mą wysyp na stolnicę, po czym wlej droże, resztę mleka i aromat. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj rozpuszczone ciepłe masło i dalej energicznie wyrabiaj, póki ciasto nie zacznie odstawać od ręki. Wtedy umieść je w ciepłym miejscu, by wyrosło.

 

Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem i włóż do wrzątku dobrze umytą i pokrojoną w plasterki (ze skórką) pomarańczę. Gotuj ją do chwili, gdy skórka będzie miękka, potem wyjmij. Następnie umyj i obierz jabłka, pokrój je w kostkę o boku ok. 1,5 cm i wrzuć do wrzącego syropu po pomarańczy wraz z umytymi rodzynkami i sokiem cytrynowym; gotuj kilka minut. Jabłka i rodzynki odcedź na sicie i odstaw, by przestygły. Obgotowane owoce wymieszaj z pokrojonymi figami, migdałami i skórką pomarańczową.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości około 1,5 cm, przykryj równo warstwą nadzienia, a następnie zroluj i przełóż do formy z kominkiem natłuszczonej i posypanej mą (tworząc okrąg). Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by babka wyrosła. Piecz w średnio gorącym piekarniku 50-60 minut.

 

Na końcu przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostawić za sobą "nitkę".

Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje. Pod koniec ucierania dodaj aromat pomarańczowy.

 

Upieczoną i ostudzoną babkę oblej lukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin